Nave şi avioane chineze au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 05 aug 2022, 08:48
WhatsApp
Fotografie de la Cristian Benavides/ Pexels
Fotografie de la Cristian Benavides/ Pexels
Nave şi avioane militare chineze au trecut vineri dimineaţa linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, a anunţat ministerul apărării de la Taipei.

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare, potrivit Agerpres.

Ministerul taiwanez al Apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor cere războiul.

Beijingul a ordonat exerciţii militare în jurul Taiwanului în contextul recentei vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi. 

Citește și: 

China face exerciții militare în apropiere de Taiwan. Chirieac: Dacă începe războiul, o să îl simțim cu inflație de 100%

”Începe războiul și în acea parte a lumii?”, a întrebat jurnalista România TV, în contextul exercițiilor declanșate de China în apropiere de Taiwan. 

”Sper din tot sufletul să nu înceapă, pentru că un război acolo îl simțim din plin aici, probabil cu inflație de 100%, ca să înțelegem bine ce se poate întâmpla. Asta ne mai trebuie în această zonă. Sper că este în continuare doar o arătare de mușchi, deși, atenție, când tragi cu rachetele balistice și pui în mișcare atâtea avioane, portavioane, nave și așa mai departe, oricând se poate întâmpla un accident, că mașina e mașină, mai greșește și omul la fel.

Sper că totul se va termina, e demonstrația de forță a Chinei după vizita doamnei Nancy Pelosi, sperăm cu toții, de altfel, ca lucrurile să se liniștească în timp. Dar China trebuie să facă ceva, să dovedească lumii că nu a înțeles mesajul Americii și anume că nu China dictează lumii astăzi”, a afirmat Bogdan Chirieac în intervenția sa telefonică. 

China a declanșat exerciții militare în apropiere de Taiwan

Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor importante exerciţii militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP, Agerpres şi Reuters. În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.

Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung. Citește mai multe AICI.

Nancy Pelosi vizitează Coreea de Sud

Potrivit  The Guardian, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, a fost acuzat că a încercat să liniștească China evitând-o pe Nancy Pelosi, la o zi după ce ea a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwan timp de un sfert de secol și a stârnit un răspuns furios din partea Beijingului.

Yoon, un conservator care a preluat funcția în mai, se pare că va vorbi cu Pelosi la telefon, dar nu se va întâlni cu ea personal în timpul vizitei sale la Seul de joi, a declarat presa sud-coreeană.

Se pare că Yoon ar fi plănuit o vacanță de vară cu mult înainte de decizia președintelui Camerei SUA de a vizita regiunea. Liderul sud-coreean se află la Seul... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?