Data publicării:

Nava turcească Vera Su, plină cu îngrăşăminte chimice toxice, a început să se scufunde: Nu mai poate fi salvată

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Nava Vera Su, care naviga sub pavilion turcesc şi care a eşuat aproape de Capul Kaliakra în septembrie, a început să se scufunde în Marea Neagră, anunţă autorităţile bulgare. 

La bord sunt peste 3000 de tone de uree, un îngrăşământ chimic toxic care ar putea duce la o catastrofă ecologică în Marea Neagră. 

"Compartimentul motor al navei este inundat şi sunt găuri în toată nava. Nu mai poate fi salvată, putem doar să întreprindem acţiuni pentru a îndepărta încărcătura", a declarat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administraţiei Maritime Bulgare, conform Euractiv. 

Autorităţile bulgăreşti vor astfel să intre în navă pentru a îndepărta îngrăşământul chimic, dar toate operaţiunile sunt îngreunate de vreme. 

Eşuată de pe 20 septembrie 

Vera Su a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie.

Timp de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deși vremea a fost favorabilă pentru o operațiune de salvare.

Până la urmă, la opt zile după accident, autoritățile bulgare au trimis câteva nave de salvare, dar acestea erau dotate cu echipament inadecvat pentru descărcarea ureei. De altfel, acest compus chimic a început deja să se scurgă în mare.

Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat poluarea apei mării cu nitrat provenit din încărcătura navei. Ulterior, acesta a sistat operațiunea legată de nava Vera Su și l-a demis pe directorului Administrației Maritime din Bulgaria, Zhivko Petrov.

„Am identificat o lipsă de pregătire gravă din partea agenției”, a declarat ministrul transporturilor Hristo Aleksiev după ce Petrov afirmase cu o zi în urmă că nu știa că ureea se va scurge în mare odată cu descărcarea navei și a pretins că încărcătura acesteia nu este toxică.

De ce este toxică ureea 

 

Dacă autoritățile bulgare nu reușesc să transfere marfa pe uscat, cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea provoca o catastrofă ecologică în Marea Neagră, transformând unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei într-o zonă lipsită de viață, notează Euractiv. 

Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emit toxine ce afectează viața marină. 

Experții au avertizat că acest lucru ar distruge bogatele habitate marine ale delfinilor, a păsărilor protejate de lege și a altor specii din Marea Neagră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel