Data actualizării:
Data publicării:

Naty Badea, în lacrimi, la Antena 3 CNN. Dinu Săraru, într-un interviu pentru DC News: Sunt prea bătrân să mai apuc clipa în care vom redeveni mândri că suntem români

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Naty Badea a vorbit, printre lacrimi, despre Dinu Săraru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor român. S-a născut la data de 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, la 8 kilometri de Horezu. Astăzi s-a stins din viață autorul celebrei cărți „Niște țărani”.

„Speram să nu trăiesc niciodată această zi. Sunt foarte, foarte tristă. L-am cunoscut pe Dinu Săraru când eram doar un copil. Mama mea era director adjunct la Teatrul Mic, acolo unde domnul Săraru scria istorie, pe vremea când era director acolo. Țin minte că mergeam la toate piesele. 

Am fost și în Slătioara, locul acela de Rai unde dânsul scria, unde se retrăgea de fiecare dată când voia să-și pună gândurile în ordine. Era un colț de Rai, cu multe dealuri verzi. Avea acolo o casă cu un miros deosebit și cu un farmec aparte. 

Dinu Săraru „m-a moșit” din punct de vedere literar. A crezut foarte mult în mine. Mă bucur foarte mult că l-am reîntâlnit în vara anului trecut când am venit în România. Am ținut să merg în vizită la dânsul și am mâncat prăjituri. Am vorbit foarte mult atunci. Mi-a spus să nu încetez să scriu. A fost un om foarte important pentru mine pentru că a crezut în mine când nici eu nu mai credeam”, a spus jurnalista Naty Badea printre lacrimi, la Antena 3 CNN, în emisiunea Mihaelei Bârzilă.

În 2020, când a împlinit vârsta de 88 de ani, Dinu Săraru i-a acordat un interviu colegei noastre Rodica Mitu.

La acel moment îi spusese că dacă ar putea să o ia de la zero, nu ar face nimic diferit. Despre viața sa, i-a zis că a fost „plină de evenimente, greutăți, drame, disperare", însă mereu a avut tăria de a continua.

Avea și un regret.

„Din păcate, nu mă ajută vârsta să trăiesc un moment în care să știu că viitorul țării este sigur, firesc, normal, cu perspectivă. În momentul de față, trăim într-o confuzie nefericită și într-o dezbinare și mai nefericită. Simt eu cum se pierde identitatea spirituală, românească, națională. Se pierde această calitate a identității, singura care ne-ar putea redresa, pentru că ar însemna că redevenim conștienți că suntem români, și suntem mândri că suntem români, și atunci am fi și mai demni, mai verticali, mai ambițioși, și cu conștiința lucrului nostru în istorie. Acum, toate aceste trăsături s-au subțiat enorm și s-au fragilizat. Multe din ele aproape sunt pierdute. Eu sunt prea bătrân ca să mai apuc clipa în care vom redeveni conștienți că suntem români și mândri că suntem români", spunea Dinu Săraru în interviul din 2020 pentru DC News.

Ca director al Teatrului Naţional bucureştean, până în 2004, a programat spectacole de mare succes la public, precum Take, Ianke şi Cadîr, cu o tripletă de aur, Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, jucat ani buni cu casa închisă, O noapte furtunoasă, Jocul dragostei şi al întâmplării, Visul unei nopţi de vară, Legenda ultimului împărat, Apus de soare, Crimă pentru pământ, Hic sunt leones, cu splendidele costume ale Doinei Levintza, Egoistul, ultima piesă a lui Anouilh, regizată de maestrul Radu Beligan.

VEZI ȘI: Mariana Badea, despre Dinu Săraru: Vă mulțumesc pentru că m-ați făcut să mă simt cineva! Vă mulțumesc pentru revelația de a fi descoperit că sunt mai destoinică decât credeam! - https://www.dcnews.ro/mariana-badea-despre-dinu-sararu-va-multumesc-pentru-ca-m-ati-facut-sa-ma-simt-cineva-va-multumesc-pentru-revelatia-de-a-fi-descoperit-ca-sunt-mai-destoinica-decat-credeam_951016.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel