NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare anunțate de Rusia lui Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au calificat luni ca fiind iresponsabile exerciţiile militare pentru utilizarea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Kremlin. 

Moscova şi-a motivat această hotărâre în urma afirmațiilor unor oficiali occidentali şi implicării crescânde a Occidentului de partea Ucrainei în războiul cu Rusia. 'Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi iresponsabilă. NATO rămâne vigilentă', a zis agenţiei EFE o purtătoare de cuvânt a Alianţei, Farah Dakhlallah.

Postura colectivă de descurajare şi apărare a NATO 'va continua să garanteze protejarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat', iar Ucraina are dreptul la autoapărare în faţa invaziei Rusiei şi 'aliaţii vor continua să sprijine Ucraina', a mai zis reprezentanta NATO.

Exerciţiile nucleare ruseşti sunt 'categoric un zăngănit de săbii', dar şi 'o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei', a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, conform agenţiei DPA. Potrivit acestuia, exerciţiile militare nucleare anunţate de Putin sunt 'încă o dovadă că Kremlinul este interesat de continuarea escaladării situaţiei pe care a provocat-o prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei'. Şi Pentagonul a denunţat 'retorica iresponsabilă' a Moscovei.

'Acesta este un exemplu tipic de retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o în trecut din partea Rusiei. Este un lucru total inoportun, având în vedere situaţia de securitate actuală', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat de AFP.

Deocamdată, Statele Unite ale Americii nu au observat 'nicio schimbare în poziţionarea forţelor strategice' ruse, însă vor continua să le monitorizeze, a zis oficialul american. Preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să facă 'în curând' manevre militare în cadrul cărora, conform unei informații anunțate luni dimineaţă de Ministerul rus al Apărării, 'vor fi luate o serie de măsuri pentru antrenamentul (trupelor) în pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice', adică a armelor nucleare tactice.

În cadrul acestor exerciţii Districtul Militar Sud va angaja mai ales unităţi poziţionate în proximitatea Ucrainei, inclusiv unităţi navale, de rachete şi aviaţie. Bombe nucleare de mici dimensiuni, armele nucleare tactice pot fi utilizate pe câmpul de luptă, cu scopul distrugerii unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, însă posibil şi a unor localităţi.

Aceste arme pot face pagube imense, însă raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare strategice. Exerciţiile anunţate de Moscova s-ar putea face inclusiv pe teritoriul Ucrainei ocupat de trupele Rusiei, deoarece Districtul Militar Sud conține şi cele patru regiuni ucrainene parţial ocupate şi anexate de Rusia, adică Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Kremlinul a motivat faptul că aceste manevre sunt un răspuns ca urmare a unor declaraţii ameninţătoare formulate, printre alţi responsabili occidentali, de către preşedintele Franței Emmanuel Macron, care într-un interviu pentru publicaţia The Economist a zis din nou că nu exclude posibilitatea trimiterii unor trupe ale NATO în sprijinul Ucrainei.

'Ei au vorbit despre disponibilitatea şi inclusiv intenţia de a trimite contingente militare în Ucraina, adică să pună soldaţii NATO în faţa militarilor ruşi. Aceasta este o nouă spirală de escaladare a tensiunii. Nu are precedent şi impune o atenţie specială şi măsuri speciale', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

'Sperăm că acest eveniment (exerciţiile pentru folosirea de arme nucleare tactice n.red) va calma capetele încinse din capitalele occidentale', a zis la rândul său Ministerul de Externe de la Moscova.

Unii politicieni occidentali 'împing în mod deliberat situaţia către continuarea escaladării crizei ucrainene până la o confruntare deschisă între ţările NATO şi Rusia', a completat Ministerul rus de Externe, menţionând în acest sens, pe lângă declaraţiile lui Macron, şi pe cele ale ministrului britanic de externe David Cameron, care a zis că Ucraina are dreptul să utilizeze armele din ajutorul militar britanic cu scopul de a lovi ţinte pe teritoriul Federației Ruse, precum şi decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei rachete ATACMS care au o rază de acţiune de 300 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel