NATO și-a redus masiv trupele în ultimii 32 de ani. Armatele din Germania și Italia s-au micșorat cu 65%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Țările NATO și-au redus semnificativ trupele în ultimele decenii, așa cum se arată într-un infografic realizat de Statista, bazat pe datele NATO.

Germania și Italia și-au redus trupele cel mai mult, cu 65% față de 1990. Dar și alte țări cu contingente mari de trupe, le-au redus semnificativ, printre care Franța, Spania, Regatul Unit, Turcia și Statele Unite.

Odată cu războiul din Ucraina, se așteaptă ca țările NATO să-și mărească trupele din nou în lunile și anii următori.

Potrivit rapoartelor presei, miniștrii Apărării din cele 30 de țări NATO au însărcinat conducerea militară a alianței să dezvolte planuri de consolidare ale apărării împotriva Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a declarat deja intenția de a staționa substanțial mai multe forțe în zonele de est ale teritoriului alianței.

În plus, forțele aeriene și navale, aflate sub comanda NATO, precum și capacitățile de apărare cibernetică și spațială vor fi, de asemenea, consolidate.

Vezi toate datele Statista aici.

Germania anunță un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de tancuri în Ucraina

Berlinul a convenit deja asupra unui acord similar de schimb de tancuri cu Praga și spune că lucrează pentru a implementa unul și cu Varșovia.

Germania va ajuta la transportul tancurilor din epoca sovietică donate de Grecia Ucrainei, trimițând în schimbul acestora vehicule germane moderne ca înlocuitori, a anunțat marți cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Politico.

Scholz a declarat reporterilor la sfârșitul unei reuniuni de două zile a liderilor UE, la Consiliul European de la Bruxelles, că a vorbit cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru a permite un astfel de schimb de tancuri, cunoscut și sub numele de Ringtausch în germană.

„Acest lucru va fi acum discutat în termeni foarte concreți între ministerele apărării ale ambelor țări și apoi poate fi implementat rapid”, a spus cancelarul.

Germania a implementat deja un astfel de Ringtausch cu Republica Cehă, dar s-a confruntat cu critici din partea Poloniei pentru că nu a implementat încă un acord similar cu Varșovia.

Scholz propusese schema de schimb de tancuri în aprilie ca o alternativă la trimiterea directă de către Germania spre Ucraina a tancurilor sale occidentale mai moderne, cum ar fi Leopard sau vehiculul de luptă al infanteriei Marder.

În cadrul schemei Ringtausch, țările care au încă echipamente din epoca sovietică, cum ar fi tancul de luptă T-72 sau vehiculul de luptă de infanterie BMP, le pot trimite în Ucraina și pot primi tancuri germane mai moderne ca înlocuitori.

Acest lucru permite țărilor occidentale să mențină un anumit nivel de negare, deoarece acele tancuri din epoca sovietică sunt identice cu cele pe care le folosește Ucraina, ceea ce înseamnă că este mai greu pentru Rusia să susțină că NATO se implică în război trimițându-și echipamentul de vârf la Kiev

Între timp, oficialii germani susțin că schimbul de tancuri este avantajos pentru Kiev, deoarece Ucraina va primi aceleași modele de tancuri cu care soldații și mecanicii săi sunt deja familiarizați, în timp ce partenerii NATO precum Grecia își pot îmbunătăți echipamentul militar cu tancuri germane mai noi. (Vezi continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel