NATO promite Ucrainei sprijin militar și după încheierea războiului: ”Invazia rusă nu se va repeta”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres
Sprijinul militar al NATO pentru Ucraina nu se va încheia odată cu încheierea conflictului. 

Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg adăugând că va fi necesar ”să ne asigurăm că o situație de acest tip nu se va mai întâmpla”.

”Cel mai important lucru acum este să sprijinim Ucraina”, a spus numărul unu al NATO, răspunzând la întrebările jurnaliştilor. Cu toate acestea, a recunoscut Stoltenberg, ”nimeni nu poate ști când se va termina războiul”, potrivit Europa Today.

Dar secretarul general are deja o rețetă pentru faza postbelică: ”Va trebui să întărim apărarea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să o invadeze din nou”. Stoltenberg a revenit apoi la promisiunea țărilor NATO de la Kiev de a primi, mai devreme sau mai târziu, Ucraina sub așa-numita ”umbrelă” euro-atlantică. Un angajament pe termen lung care exclude aderarea Ucrainei la NATO pe termen scurt, a garantat fostul premier norvegian aflat la cârma alianței militare NATO, Jens Stoltenberg. 

Declarațiile lui Stoltenberg au venit în același timp cu declarațiile din partea Kremlinului făcute împotriva liderilor Germaniei și Franței. Cele două țări sunt considerate vinovate, potrivit Guvernului rus, că nu mai doresc să aibă contact cu președintele Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, s-a plâns că ”am auzit multe declarații de la Scholz și Macron, prin care spuneau că vor continua să discute cu Putin pentru a căuta o cale de ieșire din această situație. Cu toate acestea, au existat fără inițiative recente. Toată lumea trebuie să știe: nu au existat cereri sau considerații cu privire la o posibilă astfel de conversație”, a adăugat Peskov, garantând că, în schimb, președintele rus va fi gata să caute o soluție diplomatică la războiul aflat în desfășurare, pe care Rusia persistă să-l numească ”operațiune militară specială”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel