Primul mesaj NATO despre resturile de drone rusești găsite în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam Photos Ovidiu Micsink
Foto: Inquam Photos Ovidiu Micsink
Resturi de drone rusești au fost găsite în România.

NATO susține că nu există nicio dovadă că resturile de drone rusești găsite în România au fost atacuri intenționate. NATO a declarat joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului NATO, dar că indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”.

VEZI ȘI: Locuitorii din Deltă nu primesc avertizări RO-ALERT despre drone pentru că... nu au semnal. Primar din Tulcea: "Să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul..."

„Deși NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat. Acesta a adăugat că NATO și-a sporit prezența în regiunea Mării Negre în ultimele zile.

Au fost găsite noi fragmente de drone ruseși

Precizăm că Ministerul Apărării Naționale a confirmat oficial existența de fragmente de drone rusești în România, în urma ultimelor atacuri din apropierea graniței.

"Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România.

Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25", a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

VEZI ȘI: MApN confirmă: Au căzut iarăși fragmente de drone ruseși în România

De câte ori au fost găsite resturi de drone pe teritoriul României anul trecut

Totodată, reamintim că potrivit MApN, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de aparate de zbor fără echipaj (n.r. UAV, unmanned aerial vehicle).

Astfel, primele resturi de drone din 2022 au fost găsite pe data de 5 septembrie în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru, apoi pe 9 septembrie în aceeaşi zonă, pe 13 septembrie în apropiere de localitatea Nufăru, iar în noaptea de 13 spre 14 decembrie - în zona localităţii Grindu. Acestea au fost de altfel şi singurele resturi de drone găsite de militari în România anul trecut. 

Reamintim că de fiecare dată când pe teritoriul României au fost găsite resturi de drone rusești, Ministerul Apărării Naționale a transmis precizări, condamnând cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, potrivit MApN. De altfel, ministerul a venit cu asigurări că vor fi continuate misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel