Data actualizării:
Data publicării:

NATO anunță un acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete Patriot - Reuters

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: MAPN
FOTO: MAPN
NATO a declarat miercuri că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, între care Germania, Ţările de Jos, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, transmite Reuters. 

Agenţia a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon şi MBDA, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.

'Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere', precizează NATO într-un comunicat. Acest contract, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurilor sale, notează AFP.

Scopul este de a creşte producţia în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenţia NATO responsabilă de achiziţii şi sprijin pentru forţele armate. 'Salut acest anunţ oportun al aliaţilor', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

'Creşterea producţiei noastre de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi a noastră', a adăugat el. SUA şi Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurilor sale. Aceste livrări au epuizat parţial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor ţări, între care şi Japonia, să ajute la refacerea lor.

'Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru - cooperarea europeană permite obţinerea de succese concrete', a salutat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei ţară face parte de asemenea din grupul respectiv de ţări, alături de Germania, Spania şi România, notează AFP. Rachetele Patriot au un cost estimativ de aproximativ patru milioane de dolari bucata, dar contractul acoperă de asemenea furnizarea de piese de schimb şi întreţinerea, mai adaugă agenţia franceză de presă.

Citește și - Forţele NATO în România, suplimentate. Angel Tâlvăr: Prezenţă militară și din partea Sloveniei în 2024

Ministrul Apărării, Angel Tilvăr, a vorbit despre suplimentarea forțelor NATO în România, în anul 2024. "Pe lângă militarii americani pe care îi avem la Mihail Kogalniceanu, avem 1,700 de militari din Franţa la Cincu, împreună cu militari din Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Mă aștept ca la jumătatea lui 2024 să avem o prezenţă militară si din partea Sloveniei şi alţi 200 de militari italieni. Totodată şi Spania va contribui cu militari în România.

De asemenea, şi noi am crescut prezenţa militară în Kosovo cu 134 de militari. La misiunea din Bosnia Herţegovina, unde noi suntem principalii contributori, avem peste 400 de militari", a mai spus Angel Tîlvăr la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel