Data publicării:

Națiunile G7 și iluzia revenirii verzi din pandemie. Spre ce sectoare s-au dus banii

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Națiunile care alcătuiesc G7 una zic și alta fac când vine vorba de mediu.

Conform The Guardian, aceste țări au pompat cu miliarde de dolari mai mult în combustibilii fosili decât în energia curată de la începutul pandemiei Covid-19 încoace, în ciuda faptului că au promis o revenire verde la normalitate.

În timp ce Marea Britanie se pregătește să găzduiască summit-ul G7, o nouă analiză dezvăluie că națiunile membre au oferit ajutoare de 189 miliarde dolari industriei petrolului, cărbunelui și gazului, între ianuarie 2020 și martie 2021. În comparație, aceleași țări – Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Italia, Franța, Germania și Japonia – au cheltuit doar 147 miliarde dolari pe forme curate de generare a energiei.

S-a eliminat din cererile care protejează mediul

 

Susținerea pentru combustibilii fosili din partea celor mai bogat șapte țări ale lumii au inclus măsuri care să elimine sau să facă mai permisive legile de mediu, dar și subvenții directe pentru petrol, gaz și cărbune.

Analiza vine din partea unui consorțiu alcătuit din fundația Tearfund, Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Sustenabilă și Institutul de Dezvoltare din Londra. Raportul arată că țările au ratat oportunitatea de a acționa mai verde în timpul pandemiei, dar și de a reveni mai sustenabil. În cele mai multe cazuri, banii au fost oferiți fără condiții, adică fără promisiuni de a reduce emisiile sau poluarea. Raportul este unul șocant: 80% din fonduri nu au cerut și condiții verzi.

115 miliarde dolari au primit doar industria aviației și industria auto

 

Printre banii oferiți de state se numără ajutoarele menite să salveze aviația și industria auto, adică 115 miliare dolari sub formă de subvenții. Așa cum am menționat mai sus, pentru fiecare 10 dolari oferiți, doar 2 dolari condiționează o tăiere a emisiilor. În schimb doar 10% din banii alocați gestiunii pandemiei au avantajat „cele mai curate” energii.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va fi cel care va deschide summit-ul G7, în Cornwall, în data de 11 iunie. Acesta a spus că aduce la un loc bogatele țări ale lumii „pentru a reconstrui mai bine” normalitatea și pentru a crea un viitor mai verde și prosper. Pe lângă G7, Marea Britanie a invitat și Africa de Sud, Australia, India și Coreea de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel