Data publicării:
Națiunile arabe sfidează SUA: Siria ar putea intra în Liga Arabă. ”Nu a existat niciun efort efectiv” pentru a face pace în Siria
Națiunile arabe sunt pregătite să readmită Siria în Liga Arabă, în ciuda obiecțiilor repetate din partea Statelor Unite.
Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safad, a declarat pentru CNN că există suficiente voturi în rândul membrilor Ligii Arabe pentru ca Siria să se întoarcă în bloc, adăugând că Iordania a informat SUA în eforturile sale de a reface legăturile cu regimul.
Oficialii și analiștii au spus că readmiterea Siriei în Liga Arabă, deși simbolică, vine cu speranța că ar putea deschide calea pentru reabilitarea președintelui Bashar Al Assad la nivel internațional și, eventual, pentru eliminarea sancțiunilor paralizante împotriva regimului său.
Dar chiar în această săptămână, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a spus clar că Washingtonul nu este de acord cu astfel de planuri.
SUA ”nu vor normaliza relațiile cu regimul Assad și nu îi sprijinim nici pe alții care se normalizează cu Damascul”, a spus el la un briefing al Departamentului de Stat la Washington, DC.
Statele arabe s-au săturat de criza din Siria
Statele arabe au susținut că status quo-ul din Siria este nesustenabil și le-a provocat dureri de cap acasă. În ultimul deceniu, Siria s-a transformat într-un narco-stat, exportând amfetamine în Iordania și în Arabia Saudită.
În absența a ceea ce consideră că este o lipsă de progres din partea comunității internaționale în eforturile sale de a pune capăt războiului de acolo, statele arabe au insistat să găsească o soluție regională, chiar dacă asta înseamnă să încheie pace cu un lider al cărui regim a fost acuzat de crime de război flagrante.
Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safad a declarat pentru CNN că lumea arabă preia acum conducerea în rezolvarea crizei siriene, deoarece ”nu a existat niciun efort efectiv” până acum pentru a face acest lucru.
Într-un articol de opinie publicat în ziarul saudit Arab News, secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Hossam Zaki, a spus că summitul din 19 mai este ”un pas pe drumul spre găsirea și activarea soluțiilor arabe la problemele și crizele arabe”.
Decăderea Siriei
În trecut Siria era una dintre cele mai prospere țări arabe însă a fost supusă sancțiunilor occidentale paralizante de ani de zile, cea mai proeminentă fiind Legea Caesar din 2019 din SUA, care a impus sancțiuni ample care restricționau indivizii, companiile sau guvernele de la activitățile economice care sprijină efortul de război al lui Assad. Actul a făcut întreaga economie de neatins.
ONU spune că nivelurile de sărăcie și insecuritate alimentară cu care se confruntă astăzi sirienii sunt fără precedent. Programul Alimentar Mondial (WFP) estimează că, începând cu 2022, peste 12 milioane de sirieni - mai mult de jumătate din populația țării - suferă de nesiguranță alimentară.
Nu este clar dacă SUA vor sta în calea eforturilor statelor arabe de a aduce Siria înapoi în rândul țărilor arabe. Ministrul iordanian de Externe a declarat pentru CNN că Iordania și alte țări arabe discută în mod constant problema cu Washingtonul și lucrează la o soluție care să fie în concordanță cu Rezoluția ONU 2254.
Analiștii spun că, deși statele occidentale pot obiecta la normalizare, este puțin probabil să traducă această obiecție în vreun fel de acțiune împotriva statelor arabe, invocând alte probleme internaționale care au prioritate, precum și oboseala față de problema siriană.
Liga arabă
Liga Arabă sau Liga Statelor Arabe este o organizație internațională regională a statelor arabe și a unor state cu afinitate pentru lumea arabă, care își propune ”strângerea relațiilor dintre țările membre și coordonarea colaborării dintre ele, prezervarea independenței și a suveranității lor și, în manieră generală, apărarea cauzelor și intereselor țărilor arabe.”
În prezent Liga Arabă are 22 de membri: Algeria, Bahrain, Comore, Djibouti, Egipt, Irak, Iordania, Kuweit, Liban, Libia, Mauritania, Maroc, Oman, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Siria, Tunisia, Emiratele Arabe Unite și Yemen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News