Data actualizării:
Data publicării:

Natalitatea, scădere drastică în 2022. Gelu Duminică: ”Culegem ce am semănat”. Decrețeii vor ieși la pensie, iar din spate nu vine nimic

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Gelu Duminică, facebook / pexels, Rene Asmussen
Foto: Gelu Duminică, facebook / pexels, Rene Asmussen

În primele 5 luni din 2022 s-au născut doar 64 de mii de copii.

Potrivit datelor INS, în intervalul ianuarie-mai 2022, numărul naşterilor a scăzut față de intervalul similar din 2021 cu 16,5%.

Astfel, dacă în primele 5 luni din 2021 s-au născut 77.302 copii, în acest an au fost înregistrate cu 12.703 mai puține nașteri, un număr fără precedent pentru ultimii 10 ani.

Mai mult, raportat la media anilor 2012-2020, scăderea este și mai îngrijorătoare, de peste 21%.

Natalitatea - bombă cu ceas

Problema natalității este o bombă cu ceas pentru sistemul sistemul social-economic al României, lucru evidențiat și de sociologul Gelu Duminică, într-o intervenție la Digi24.

Sociologul identifică mai multe carențe sistemice, care au generat o situație ce ne aduce aproape de un colaps social.

Acesta spune că a avertizat cu privire la problema demografică încă de acum mai mult de un deceniu. În România lipsesc elemente esențiale care să încurajeze populația să aibă copii.

”Lipsa instituțiilor de susținere a familiei, iar aici mă refer la creșe și așa mai departe. Non-discriminarea pe piața muncii, mai ales în ceea ce  privește re-integrarea femeilor. În momentul în care doamnele ies de pe piața muncii pentru maternitate, studiile arată că le este foarte greu să reintre pe aceeași poziție și că ascensiunea în carieră se diminuează. (Mă refer n.r.) la facilități fiscale și multe, multe lucruri pe care alții le-au făcut înaintea noastră și cred că lucrurile sunt bune acolo unde s-au implementat, vezi Franța”, precizează Gelu Duminică.

Expertul subliniază că, pe termen mediu, scăderea natalității poate fi compensată cu politici sustenabile în materie de migrație.

”România trebuie să lucreze la legislația privind migrația și să înțeleagă că principala soluție pe termen scurt este migrația și că România trebuie să devină și țară de destinație (...). România are una dintre cele mai restrictive legi în domeniul migrației. Nu suntem singurii din Europa care avem problema asta”, remarcă sociologul.

Acesta aduce în discuție și problema numărului ridicat de mame minore, care aproape că s-a dublat în ultimii 10 ani.

Culegem ceea ce am semănat. Din păcate, avem cel mai mare număr de mame minore la nivelul Uniunii Europene și cel mai mare număr de mame între 13 și 15 ani de la nivelul UE și asta e de ani de zile.

Mai mult decât atât, cifrele cresc în fiecare an. Dacă acum vreo 8-10 ani aveam 10 mii de mame minore, acum suntem aproape la dublu, 18 mii de mame minore, iar răspunsul (statului n.r.) - facem educație sexuală cu părinții. Păi, părinții celor care sunt în situația asta credeți că o să accepte? Dacă erau deschiși la educație sexuală, transmiteau informațiile astea și în familie”, subliniază Gelu Duminică.

Odată cu epuizarea generației decrețeilor, se schimbă raportul 

 

Sociologul arată că problemele sociale cauzate de forța de muncă insuficientă sunt inevitabile dacă nu se întreprind acțiuni rapide.

”Noi suntem pe minus de ani de zile, cu foarte mult. Piramida demografică este...varză.

În foarte puțini ani (de acum încolo n.r.), generația decrețeilor...

Citește mai departe pe Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel