Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Nașterea acasă. Este legală în România? Avocat: CEDO spune foarte clar

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Nașterea acasă. Este legală în România? Avocat: CEDO spune foarte clar / Foto: Pixabay
Nașterea acasă. Este legală în România? Avocat: CEDO spune foarte clar / Foto: Pixabay

Află în articol dacă este legal să naști acasă.

Alegeri prezidentiale 2024

Recent, au fost două cazuri ale unor femei din România care au decis să nască acasă. O femeie de 42 de ani din Piatra Neamţ a murit din cauza complicaţiilor după ce a născut la domiciliu, iar alta, de 34 de ani, a născut acasă împreună cu soțul ei și soacra. Din fericire, în cel de-al doilea caz, atât copilul cât şi mama sunt în stare stabilă. Totuși, aceste situații au revoltat opinia publică, oamenii întrebându-se cum este posibil să naști acasă în secolul XXI, când medicina este destul de dezvoltată. 

Ei bine, se pare că alegerea îi aparține mamei. Legislația românească le permite femeilor să nască acasă, însă medicilor, asistenţilor medicali şi moaşelor le este interzis să asiste o naştere la domiciliu, a explica avocatul Cristina Goață.

"Din păcate, legislaţia românească la acest moment dă dreptul acestor femei de a naşte acasă, însă convenţia Drepturilor Omului spune foarte clar că fiecare femeie are libertatea de a suporta acţiunile sale atât timp cât nu contravin legislaţiei. Spune ”Vreau să nasc acasă alături de familie”, însă la acel moment trebuie să ia în calcul şi riscurile acestei naşterii în sensul că în orice moment al naşterii poate avea loc o sângerare sau este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru salvarea fătului. Din punct de vedere juridic trebuie văzut în primul rând interesul major al copilului ce va urma să se nască. De obicei, din ce ştiu, fătul este cel care trebuie salvat prima dată pentru că se presupune că mama mai poate rezista puţin până la salvarea fătului", a explicat Cristina Goaţă, scrie ȘtirileProTv.ro.

Avocat: La noi puţin legea se contrazice

Avocatul a explicat că medicii şi asistenţii medicali nu au voie să asiste o naştere la domiciliu.

"La noi puţin legea se contrazice. Deşi nu este interzis să naşti acasă, există totuşi codul deontologic medical al Colegiului Medicilor din 2012 care susţine că este nedeontologică exercitarea profesiei medicale în condiţii în care ar putea compromite actul profesional şi ar putea cumva afecta calitatea acestui act medical. Este interzis moaşelor şi asistenţilor medicali, precum şi medicilor, de a veni la domiciliu pacientei pentru a asista acest aspect. Evident că toţi medicii, moaşele şi asistentele conduc femeile însărcinate să nască în spitalele de stat chiar dacă unele dintre ele nu îndeplinesc condiţiile extraordinare ca cele din spitalele private", a mai afirmat Cristina Goaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel