Data publicării:

Năstase are dreptul la corespondență, răspunde ANP Noii Republici

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
adrian-nastase1
adrian-nastase1

Ca urmare a apariției pe internet a unor materiale publicate sub semnătura lui Adrian Năstase, încarcerat la Penitenciarul Jilava,  Administraţia Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că persoanele private de libertate, în condiţiile legii, pot transmite date, informaţii, înscrisuri către aparţinători, aceste acţiuni făcând parte din dreptul la corespondenţă. Răspunsul ANP dorește astfel să clarifice nemulțumirea Partidului Noua Republică, care a acuzat că ”infractorul Adrian Năstase”, se simte în penitenciar ca într-un ”cantonament”, de unde scrie pe blog şi cere măsuri.

"Ca urmare a materialelor apărute în ultimele zile în mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagină web, Administraţia Naţională a Penitenciarelor face următoarele precizări: Persoanele private de libertate, în condiţiile legii, pot transmite date, informaţii şi înscrisuri către aparţinători sau alte persoane aflate în afara locurilor de deţinere ca urmare a asigurării drepturilor legale la petiţionare, corespondenţă, informare şi efectuare de convorbiri telefonice. Dreptul la corespondenţă al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Corespondenţa are caracter confidenţial şi nu poate fi deschisă sau reţinută decât în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege. (Temei legal art. 45 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal). Pentru asigurarea exercitării dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenţă, directorul penitenciarului are obligaţia de a lua măsurile corespunzătoare pentru instalarea de cutii poştale în interiorul penitenciarului", se arată într-un comunicat al ANP.

Petiţiile şi corespondenţa sunt colectate de către personalul furnizorului de servicii poştale, căruia i se asigură accesul în interiorul penitenciarului. (temei legal art. 46 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal). În contextul cadrului legal execuţional penal, administraţia locului de deţinere nu exercită nici un control asupra corespondenţei expediată de către persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor, mai precizează sursa citată.

”Persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în penitenciar. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial. (temei legal: art. 47 din legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu completările şi modificările ulterioare)”, notează comunicatul.

ANP mai precizează, de asemenea, că ”orice persoană privată de libertate are dreptul de a efectua săptămânal, pe cheltuiala sa, cel puţin o convorbire telefonică de la telefoanele instalate în incinta locului de deţinere cu persoanele din exteriorul locului de deţinere, atât din ţară, cât şi din străinătate. Sunt interzise deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile, precum şi a altor dispozitive de comunicare la distanţă, de către persoanele private de libertate. (temei legal: art. 54 din H.G. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal)

Persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul să primească vizite în spaţii special amenajate, sub supravegherea vizuală a personalului locului de deţinere, directă sau prin intermediul unor sisteme electronice. Persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau soţie, ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată şi de alte persoane cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere. (temei legal: art. 1 din Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2714/C/2008 privind durata şi periodicitatea vizitelor, greutatea şi numărul pachetelor precum şi categoriile de bunuri ce pot fi primite, cumpărate, păstrate şi folosite de persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate).

Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricând vizitele cu apărătorul, în condiţii de confidenţialitate, în spaţii special amenajate prevăzute cu dispozitive de separare, care să limiteze contactul fizic, dar care să permită transmiterea de înscrisuri. Menţionăm că aceste vizite se acordă în afara drepturilor de vizită cu aparţinătorii (temei legal: art. 48 alin. (5) din Legea nr. 275/2006, art. 46 alin (1) şi (2) şi art. 49 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006).

"În acelaşi timp, menţionăm că, potrivit unui mesaj postat pe pagina web la care se face referire în apariţiile mass-media, se precizează că materialele sunt publicate prin intermediul membrilor familiei. („M-am hotărât, de asemenea, să vă trimit, periodic, unele gânduri sau comentarii, prin Andrei, Mihnea şi Manuela.” – http://nastase.wordpress.com/)", mai informează Administraţia Penitenciarelor.

Partidul Noua Republică a transmis, luni, un comunicat de presă în care atrage atenția autorităților că ”infractorul Adrian Năstase” scrie pe blog şi editoriale în ziare și se simte în penitenciar ca într-un “cantonament", nu ca într-o ”instituție corecțională, în executarea unei pedespse penale care trebuie să fie, potrivit legii, o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare în vederea formării unei atitudini corecte a condamnatului faţă de muncă şi faţă de ordinea de drept”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel