Data publicării:
NASA, misiune istorică: Sonda Juno s-a plasat pe orbita lui Jupiter
După o călătorie de 2,7 miliarde de kilometri, sonda spațială Juno a NASA a reușit să se plaseze pe orbită în jurul planetei Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, ale cărei mistere trebuie să le dezlege, informează Agerpres.
Nava de 3,6 tone propulsată cu energie solară și-a aprins motorul principal timp de 35 de minute pentru a-și încetini cursul. Juno a reușit astfel să intre în gravitația planetei Jupiter și să se încadreze pe o orbită polară de 53,5 zile.
"Bun venit pe Jupiter !", a exclamat un responsabil al misiunii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California. Un semnal al navei primit marți la ora 03:53 GMT a indicat finalul acestei manevre, provocând aplauze puternice în camera de control a misiunii din Pasadena.
"Suntem pe orbita lui Jupiter", a salutat Scott Bolton, responsabilul științific al misiunii de la Southwest Research Institute din San Antonio (Texas), fără a ascunde o anumită emoție.
Din cauza celor 869 milioane de kilometri care o separă de Terra, semnalele radio au confirmat succesul inserției pe orbită la 48 de minute după operațiune, timpul scurs fiind necesar undelor radio să ajungă la centrul control.
După ce ve încheia două orbite de 53,5 zile, Juno se va plasa din luna octombrie pe o orbită de 14 zile, care va survola succesiv cei doi poli ai planetei.
Sonda va efectua în 20 de luni un număr de 37 de survoluri, cele mai multe la 10.000 până la 4.667 de kilometri deasupra norilor planetei gigant.
Survolurile sondei spațiale Juno vor fi mult mai apropiate de planetă decât recordul anterior de 43.000 kilometri stabilit de sonda americană Pioneer 11 în anul 1974.
Pe parcursul apropierii de Jupiter, instrumentele sondei spațiale vor studia giganticele sale aurore boreale, atmosfera, magnetosfera și imensa sa pată roșie.
Unul dintre principalele obiective ale misiunii va fi de a înțelege mai bine din ce este compus interiorul planetei gigant până în prezent necercetat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News