NASA, măsuri de "corectitudine politică". Schimbă denumirile obiectelor cosmice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
NASA
NASA
NASA a anunţat că va schimba denumirile mai multor obiecte cosmice, din "corectitudine politică". 

Pletora de observatoare spaţiale aparţinând NASA a adunat de-a lungul anilor imagini uluitoare ale unor obiecte cosmice aflate la distanţe foarte mari, ce au primit nume de catalog oficiale din partea Uniunii Astronomice Internaţionale, denumiri formate din litere şi cifre. Pentru că aceste denumiri sunt greu de reţinut, NASA a apelat la imaginaţia angajaţilor care au venit cu denumiri neoficiale pentru numeroase obiecte cosmice, porecle care au şi avantajul de a atrage atenţia publicului larg.

Spre exemplu, susţine Live Science, indigenii din zona arctică au criticat de ani de zile folosirea cuvântului "Eskimo" pentru că acesta are rădăcini rasiste. Şi, din nefericire, NASA a ales acest termen pentru a denumi neoficial nebuloasa planetară NGC 2392.

"Cuvântul 'Eskimo' este considerat un termen colonial cu o istorie rasistă, impus indigenilor din regiunile arctice. NASA a luat decizia de a renunţa la această denumire din documentele sale oficiale", conform unui comunicat dat publicităţii la 5 august de Biroul pentru Diversitate şi Oportunităţi Egale al NASA (ODEO). Nu este clar, mai notează Live Science, care au fost criticile sau eventualele discuţii care au dus la luarea acestei decizii.

În plus, "NASA nu va mai folosi nici sintagma 'galaxii gemene siameze' pentru a se referi la galaxiile NGC 4567 şi NGC 4568, o pereche de galaxii spirale, aflate în roiul galactic Virgo (Fecioara). În continuare, NASA va folosi doar denumirile oficiale, stabilite de Uniunea Astronomică Internaţională, în toate cazurile în care denumirile neoficiale sunt considerate nepotrivite", scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel