NASA: 2020 a fost cel mai CALD an de când se fac măsurători
NASA spune că 2020 a fost cel mai fierbinte an de pe Pământ de când au început înregistrările
NASA a anunțat că 2020 a fost probabil cel mai fierbinte an al planetei înregistrat, surclasând anul 2016 cu o zecime de grad Celsius. Temperaturile erau suficient de apropiate pentru a se încadra în marja de eroare a oamenilor de știință. Temperaturile medii globale în 2020 au fost cu 1,4 grade Fahrenheit (1 grad Celsius) mai mari decât în media de 30 de ani dintre 1951 și 1980, potrivit oamenilor de știință NASA.
Un al doilea studiu privind încălzirea globală, efectuat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), a constatat că 2020 a fost, de fapt, al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, în urma anului 2016, probabil din cauza faptului că cercetătorii NOAA au comparat media anuală a temperaturii cu cea de 100 de ani medie între 1901 și 2000.
Fenomenele devin mai extreme
Cercetările au arătat că schimbările climatice cauzează uragane mai puternice, episoade de caniculă mai severe, incendii de pădure mai mari și mai distructive și precipitații mai abundente care pot provoca inundații. "Încălzirea globală nu va crește neapărat formarea globală a furtunilor tropicale, dar atunci când va fi o furtună, este probabil să devină mai puternică", a declarat Jim Kossin, un om de știință atmosferică la NOAA, pentru The Guardian.
Căldura extremă ar putea face ca unele regiuni din centrul SUA, Orientul Mijlociu și Australia aproape să nu poată fi locuite în sezonul cald. Oamenii de știință se așteaptă ca furtunile și incendiile să devină mai severe. Toate acestea ar putea da o lovitură severă producției de alimente. De asemenea, se așteaptă ca unele orașe să rămână fără apă. Grupul interguvernamental privind schimbările climatice proiectează o lipsă acută a accesului la resursele de apă pentru 8% din populația globală din 2021 până în 2040, potrivit Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News