Narcisa Iorga, mesaj umilitor pentru liberali după demiterea cercetătorului Vânătoru
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Costel Vânătoru
Costel Vânătoru
Narcisa Iorga a răbufnit după demiterea cercetătorului Costel Vânătoru din funcția de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău.

”Probabil că numele Costel Vânătoru nu vă spune nimic. Nici mie nu-mi spunea, până în urmă cu câțiva ani, când am început să citesc, din pasiune, tehnologii de cultură a legumelor, a plantelor aromatice și medicinale. Dacă nu ești horticultor și vrei să înțelegi cum să cultivi legume în propria grădină, dar nu după ureche și nici din semințe de Olanda, dai măcar un search pe google "tehnologia de cultură a..." și-ți apar zeci de articole scrise de Costel Vânătoru. E un fel de Ovidiu Bojor, alt cercetător, dar al plantelor medicinale, care lasă în urmă cercetări și rețete fitoterapeutice extrem de valoroase. Doar că Vânătoru e încă tânăr și poate munci. Aaaa, păi atunci să-l punem la pământ! De ce să-l lăsăm să ne ajute?!

A reușit să obțină și să ateste busuiocul lămâios, dar și busuiocul cu frunză specială pentru salate


Soiurile de legume vechi românești sunt menținute la stațiunea de cercetare de la Buzău. Instituția nu e condusă de Vânătoru, căci omul n-are timp de hârțoage. El e doar un simplu cercetător. E mereu pe teren, în sere, în laborator, cu o roșie sau un busuioc în mână. Apropo, știți că anul acesta a reușit să obțină și să ateste busuiocul lămâios? Dar busuiocul cu frunză specială pentru salate? Da, da! Ăla care se folosește în toate restaurantele de fițe... Acolo, la Buzău, a mai rămas în picioare una dintre puținele stațiuni de cercetare agricolă din România și singura în legumicultură. I se datorează și lui Vânătoru. Hai s-o distrugem și pe asta!


Până în 1990, existau 25 de institute, cu peste 30.000 ha de teren, care au fost făcute praf de samsarii imobiliari din politică, în mod special Vreți să vedeți cum arată o ruină a unui institut de cercetare a plantelor medicinale? Singurul din România? Care cultiva soiuri unice de ceaiuri și plante aromatice? Dați o fugă până la Fundulea. Cu ocazia asta vedeți și cum arată Glina, centura Capitalei și chiar o bună bucată din autostradă. Vă apucă plânsul. Eu am fost în primăvară și am plecat deprimată de la Fundulea. O singură ingineră se mai încăpățânează să cultive soiuri românești de plante aromatice și medicinale pe câteva sute de metri, cu 5-6 muncitoare și încolțită de hoții de lavandă sau de orice crește în spațiul acela care nu e năpădit de buruieni precum zecile de hectare de sere în paragină. Știți că e singurul institut de acest gen din România și se chinuie să mai păstreze câteva zeci de grame de semințe de plante medicinale de la an la an, în speranța unor vremuri mai bune? Știți că Institutul Fundulea avea 600 de hectare până în 1998? Poate că dvs nu știți, dar domnii de la PNL ar trebui să știe cum a fost terminat acest institut. Dacă nu știu, le recomand iar sfântul google. Sunt acolo câteva articole foarte interesante.

Știți că sunt rari oamenii ăștia, da?

Mă întorc la Buzău. Postarea mea nu e pentru inginerii agricoli sau pentru oamenii care lucrează în domeniu. Sunt sigură că ei știu cine e Costel Vânătoru și ce înseamnă proiectul său personal de a deschide Banca de conservare a genelor vegetale. Postarea e pentru oamenii ca mine, pentru care Costel Vânătoru ar putea fi nimic altceva decât un alt dinozaur de-al lui Petre Daea, care trebuie musai dat jos din funcție, că doar au venit liberalii la putere. Ei bine, nu e. Nu-l vedeți în Parlament, nici în consilii locale. Nu-l vedeți nici măcar conducând vreo deconcentrată. N-are nevoie de sinecuri. E doar un om pasionat de cercetare în domeniul lui, pe care nu-l vezi decât în seră și în laborator. Știți că sunt rari oamenii ăștia, da? Știți și că politicienii se tăvălesc pe jos și-și rup hainele de pe ei că avem exod de creiere, da? Ei bine, lasă, că asta ține doar în campanii. Când au putere de decizie, fac totul praf, mai ales în cercetare.


Băi, liberalilor, mai puneți mâna pe-o carte de specialitate sau, dacă e prea greu, măcar un search pe google despre oameni precum Costel Vânătoru să dați, înainte de a-i schimba din funcții!


Băi, liberalilor, de ce l-ați demis pe Costel Vânătoru de la conducerea unui proiect pe care el singur l-a creat? L-ați ajutat voi cu ceva? Cu o sămânță, măcar, băi liberalilor? Cu un fir de plantă? Cu o cazma de pământ? Vreți să distrugeți orice urmă a legumiculturii românești? Să nu mai rămână nimic după ce acest om, care ca și noi, e muritor? Bravo! Ați dat afară un cercetător care a reușit abia în 2017 să pună bazele Băncii genetice vegetale, proiect susținut de toți oamenii cu minte din România, nu doar cu cap, ca voi, inclusiv din presă. Puneți în loc un politruc, care, eventual, să facă din stațiunea de cercetare Buzău ce a făcut Stelian Fuia din stațiunea Fundulea. Bravo, sunteți cei mai buni!”, a fost mesajul transmis de Narcisa Iorga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel