România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
 Vezi si: Ultimele stiri
Autor: Giorgiana Croitoru | Publicat pe: 10 dec 2019 / 09:12
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Cum a fugit din România
Nadia Comăneci a acordat un interviu în care a vorbit despre fuga din România, momentul în care a intrat în istorie, dar și despre greutățile pe care le-a întâmpinat.

După ce a uimit o lume întreagă atunci când a atins perfecţiunea și a avut curajul să fugă din România atunci când sistemul comunist i-a tăiat aripile, Nadia Comăneci, românca de 10, este astăzi una dintre celei mai iubite sportive.

Aceasta a povestiti într-un interviu pentru Observatorul Antenei 1, despre cele mai grele momente, despre drumul spre succes, dar mai ales cel spre libertate și momentul în care a fugit din România.

Cum a intrat în istorie

 

„Cred că visul oricărei gimnaste este să lase ceva în urmă. Eram micuţă în faţa lumii, dar aveam o experienţă de 8 ani în gimnastică. E vorba de mândria românului, pentru că la acel moment noi am fost cei mai buni din toată lumea! Descoperisem, inventasem anumite elemente - elementele noi reies din greşeli", a spus Nadia Comăneci.

„Spre sfârşit de anii 60 nici nu existau prea multe sporturi pentru fete, îţi dai seama ce noroc. Mă gândeam dacă iau un 9,90 e foarte bine, prima zi de concurs. Am văzut 1.00, m-am uitat la colege, am zis că e greşit panoul sau că ceva e în neregulă cu panoul. Şi am zis fie ce-o fi. Unu nu are cum să fie că n-am făcut de unu", a mai spus ea, pentru Antena 1. 

Greutățile prin care a trecut. "Noi, românii, suntem supravieţuitori"

 

„Cred că o mare parte din generaţia de astăzi nici nu-şi imaginează cum este şi cum a fost pentru foarte mulţi. Aveam alimente pe raţie, aveam căldură doar noaptea, nu-ţi permiteai să încălzeşti toată casa! Dormeam în bucătărie - eu şi probabil jumătate din ţară, deci nu numai eu. Descurcă-te! Nu putem în două, treci camere, dormim unde putem! Important este să fim împreună, familia era importantă. Noi, românii, suntem supravieţuitori, pentru că facem din ce nu avem! Suntem creativi, găsim soluţii, niciodată nu ne-am împotmolit în ceva", povestește.

Fuga din România. A riscat să fie împușcată

 

Și-a plănuit fuga luni în şir, iar într-un final a reușit să treacă fâşia dintre România și Ungaria, ghidată de o călăuză. Împreună cu fratele ei a făcut nenumărate drumuri la Sânicolau Mare, știau că sunt filaţi în permanenţă, motiv pentru care au vrut să-i convingă pe securişti că au cunoştinţe în zonă, iar vizitele sunt cât se poate de fireşti. Așa a putut gimnasta, într-o noapte, să fugă din România comunistă, iar din Ungaria a plecat în Austria.

„Am sărit vreo șapte garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea, pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far. Zici că povestesc un film din 007. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le avem".

"La un moment dat ne-au spus: Nu faceţi gălăgie. Când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi, că vă împuşcă. Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta. Era ideea de a ajunge la final. Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic. Era ori asta, ori o viaţă cum era acasă", mai povestește Nadia.

Mama Nadiei Comăneci a crezut că va fi lichidată

 

Pe 2 decembrie, sportiva româncă ajungea la New York. Atunci a început să fie din nou răsfăţata marilor ziare şi televiziuni, dar nu pentru o săritură nemaivăzută, ci pentru saltul uriaș spre libertate. Odată ajunsă în America, Nadia a fost liberă, dar știa că lăsase acasă familia despre care, o lungă perioadă nu a știu nimic. După zile în șir, pe 28 decembrie, cei de la CNN au reușit să o pună în legătură cu mama ei.

„Mama a crezut că e poliţia şi că le dă ultima masă înainte de executare. Ea aşa a crezut. I-a dus undeva pe o clădire cu satelit şi aşa am reuşit să vorbesc din nou cu ai mei. Prin CNN. Mă emoţionez pentru că îmi aduc aminte. Au trecut o grămadă de ani, acum îi aud vocea în fiecare zi", a mai povestit ea, izbucnind în plâns.

Condiția impusă de Nadia pentru căsătoria cu soțul ei

 

Nadia Comăneci a reușit să vină acasă abia după cinci ani și nu singură, ci însoţită de bărbatul vieţii ei, Bart Conner căruia i-a spus că nu poate face nunta în altă parte în afară de România. Așa a și fost, a avut o nuntă de vis, iar toată țara a primit o zi liberă pentru a savura primul mare eveniment monden de după Revoluție.

„I-am spus că nici nu îmi pot imagina să fac nunta în altă parte decât în România. Iar Bart e înnebunit după tradiţii, de ce se merge de trei ori în jurul altarului, vezi că o să te calc pe picior, să nu te sperii", a povestit ea.

Visul Nadiei merge mai departe. "Românul e român oriunde trăieşte"

 

Astăzi, Nadia Comăneci îşi duce visul mai departe, alături de Bart şi de Dylan, fiul ei. În America, au pus bazele unuia dintre cele mai importante centre de performanţă în gimnastică din lume și pregătesc zeci de copii pentru cele mai mari campionate.

„Aici avem o colecţie de flăcări olimpice, sî începem chiar cu asta de la Montreal, pe care am primit-o chiar după Olimpiadă. Copiii vin, dimineaţa se antrenează, seara se întâlnesc cu noi, ne pun întrebări. Înainte lumea era mare şi în lumea aia mare, noi aveam impresia că România nu se vede, iar acum se vede! Românul e român oriunde trăieşte! Te naşti român şi mori român! Ce îi doresc eu României? Să rămână România!", a spus Nadia Comăneci.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
Capital.ro
Capital.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro