Muzeul Comunismului, respins. Ilieșiu: Mulți lideri politici, fii de securiști și comuniști
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
iliesiu dece
iliesiu dece

Muzeul Comunismului este un proiect înaintat încă din 2011 și ajuns la mâna parlamentarilor, pentru a doua oară, marți. Cu o majoritate clară proiectul a fost respins, de toate formațiunile parlamentare, cu excepția PDL. Senatorul liberal Sorin Ilieșiu condamnă însă atitudinea colegilor săi și spune că va propune din nou această inițiativă legislativă, în maxim trei luni. Profesorul Vladimir Tismăneanu se arată și el dezamăgit de votul Legislativului și spune că trecutul îi irită și stingherește pe unii.

Principalele argumente în respingerea proiectului ”Muzeul Comunismului” sunt de ordin financiar sau au legătură cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Exilului Românesc (IICCMER), cu care noua entitate s-ar suprapune.

Sorin Ilieșiu, secretar al Comisiei pentru Cultură, Artă și Mijloace de informare în masă spune că politicienii nu-și doresc acest muzeu, nu doar din rațiuni financiare și de voință politică. ”Pentru că mulţi dintre actualii lideri politici sunt la rândul lor fii de foşti lideri politici comunişti, comunişti sau care au lucrat în sistemul Securităţii”, a declarat senatorul pentru Epoch Times, precizând că cei care se încadrează în descrierea sa nu-și doresc ca poveștile comunismului să iasă la iveală.

Ilieșiu anunță că în maxim trei luni va propune din nou această inițiativă legislativă, pe care o susține de mult. El spune că și-ar dori ca acest muzeu să fie făcut chiar la Palatul Parlamentului.

Tismăneanu: O democrație care ignoră trecutul este una șubredă și prea puțin credibilă

”Ideea că IICCMER ar ține locul unui asemenea muzeu este rizibilă. Un institut este un centru de cercetare, un muzeu este, în cazul de fată, o arhivă vie a ceea ce-a însemnat totalitarismul comunist”, scrie profesorul de științe politice pe contributors.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel