Data actualizării:
Data publicării:

MUZEUL COMUNISMULUI: Klaus Iohannis, lovitură pentru Mihai Răzvan Ungureanu și PNL

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că vrea să revitalizeze un proiect pe care Mihai Răzvan Ungureanu, alături de mai mulți deputați liberali, l-au contestat în urmă cu doi ani. Șeful statului vrea să construiască "Muzeul Comunismului", după ce, în 2013, 66 de deputați PNL au votat împotriva Legii de înființare a acestuia.

Unul dintre principalii contestatari ai proiectului a fost actualul consilier prezidențial, Mihai Răzvan Ungureanu, care, în calitate de premier, nu a susținut respectiva lege, scrie evz.ro. MRU a argumentat că fusese înființat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și "s-ar crea un paralelism instituțional nejustificat".

Klaus Iohannis a declarat că susține necesitatea construirii unui "Muzeu al Comunismului", după ce, pe 23 aprilie, majoritatea USL din Camera Deputaților a votat împotriva Proiectului de Lege privind înființarea acestuia.

Citește și: Iohannis la CNSAS. Care a fost motivul vizitei sale

Rezultatul votului final: 236 pentru respingerea Legii, 40 pentru înființare și 7 abțineri. În cazul PNL, din 69 de deputați liberali, 66 au votat pentru respingerea proiectului, doi s-au abținut, iar unul a fost pentru. Împotriva proiectului au votat, printre alții, următorii liberali: Mihăiță Calimente, Dumitru–Verginel Gireadă, Cristina Pocora, George Scutaru, Gigel Știrbu (fost ministru al Culturii) și Hubert Thuma.

Muzeul urma să fie finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN).

În martie 2012, Guvernul României, prin Mihai Răzvan Ungureanu, a arătat că nu susține adoptarea legii. Unul din motive: în România a fost înființat, în 2009, IICCMER, aflat în subordinea Guvernului și coordonarea primului-ministru.

"Considerăm că este discutabilă înființarea unei noi instituții publice în subordinea MCPN, întrucât, cel puțin parțial, s-ar crea un paralelism instituțional nejustificat", argumenta MRU. În plus, adăuga acesta, inițiatorii nu au oferit date tehnice și financiare despre acest muzeu, cum ar fi sursele de finanțare, sau viitorul sediu. În mai 2012, Senatul a votat pentru înființarea "Muzeului Comunismului" - subordonat MCPN. Muzeul urma să funcționeze în București, într-o clădire pusă la dispoziție de autorități, și era finanțat din banii MCPN și donații.

Vezi și: Muzeul Comunismului, respins. Ilieșiu: Mulți lideri politici, fii de securiști și comuniști

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel