Data publicării:

Muzeu unic în România, redeschis după trei ani. Piese unicat în noua expoziție

Autor: DCNews Team | Categorie: Cultura
WhatsApp

Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiești, unic în țară, a fost redeschis, joi, în clădirea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în care funcționează din anii 1970 și care a fost reabilitată cu fonduri europene, muzeografii spunând că noua expoziție de bază cuprinde piese care nu au mai fost expuse niciodată și care sunt extrem de valoroase.

Alegeri prezidentiale 2024

"Azi ne-am întors acasă. (...) Totul este nou, de la concepție, tematica de etalare, modul în care cronologic și în interiorul cronologicului au fost grupate atelierele respective sau tipurile, esențializând tipurile de ceasuri care reflectă cel mai bine o evoluție, la un moment dat. Este absolut nou mobilierul, este nouă interactivitatea, modul de a pune în valoare, dar și întregul ambient. Ne-am dorit să creăm un tot unitar care să nu distoneze din niciun punct de vedere, dar să atragă atenția asupra valențelor ceasurilor. Ele sunt excepționale, au valențe tehnice, artistice, filosofice, avem ceasuri de personalități și am încercat ca ele să fie vedeta", a declarat Marinela Peneș, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova în cadrul căruia Muzeul Ceasului funcționează ca secție, citată de Agerpres.

Conform muzeografului Elisabeta Savu, noua expoziție permanentă a Muzeului Ceasului aduce în prim plan piese unicat extrem de valoroase care nu au mai fost expuse niciodată, dar și o serie de aplicații moderne.

"Surprizele constau în expunerea unor piese pentru prima dată, piese extrem de valoroase, dar cred că surpriza foarte mare pe care o oferă expoziția permanentă a Muzeului Ceasului din Ploiești sunt aplicațiile moderne care oferă un plus de informație, un plus de spectaculozitate vizitatorilor care vor rămâne plăcut impresionați de munca noastră", a declarat Savu.

[citeste si]

Printre piesele extrem de rare și valoroase expuse pentru prima dată, aceasta a amintit cadranele solare din secolele XVII-XVIII, despre care spune că reprezintă "mari rarități în orologeria europeană și mondială". De asemenea, sunt expuse și ceasuri ale unor personalități românești și străine, cum ar fi Carol I, țarul Alexandru al II-lea, Vasile Alecsandri, C. T. Grigorescu, Theodor Aman sau Alexandru Averescu.

În vara anului 2013, clădirea Muzeului Ceasului a fost închisă pentru reabilitare și modernizare, expoziția de bază putând fi vizitată în această perioadă într-o sală a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene a cărui valoare totală a fost de peste 8,1 milioane lei, din care circa 6 milioane lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă, se arată într-un pliant dedicat proiectului pus la dispoziția presei.

Patrimoniul Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" numără peste 4.000 de piese și componente specifice ilustrând evoluția sistemelor de măsurat timpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel