Musk şi-a mutat antenele de internet deasupra Ucrainei. Avertisment internaţional - prea mulţi sateliţi, prea puţin spaţiu
Ucraina primeşte, pe lângă ajutoare umanitare şi militare, şi asistenţă de la cineva la care nu se aştepta: Elon Musk. După ce Rusia a pornit invazia Ucrainei, SpaceX a mutat câţiva dintre sateliţii Starlink deasupra Ucrainei, pentru a se asigura că internetul nu pică. Numărul mare de sateliţi de pe orbită, însă, prezintă şi riscuri.
Antenele pe care Musk le-a dus deasupra Ucrainei, dar şi deasupra Tongăi, ţară afectată de un tsunami în ianuarie, au adus în lumina reflectoarelor sateliţii de orbită joasă ai planetei (LEO), o nouă generaţie de navete spaţiale care pot înconjura globul în doar 90 de minute şi care pot ajuta la conectarea la internet. Un satelit Starlink cântăreşte doar 260 kilograme şi costă între 250.000 şi 500.000 de dolari. Prin comparaţie, un satelit Inmarsat Group Holdings, geostaţionar, cântăreşte 4000 mc şi costă cel puţin 130 milioane de dolari, scrie Bloomberg.
Aceste reţele de sateliţi pot oferi internet de bandă largă pentru milioane de oameni în zone precum India rurală, acolo unde nu există internet prin fibră sau internet mobil.
"Avem o oportunitate uriaşă de a duce internetul în zone izolate, unde costurile reţelelor terestre sunt uriaşe", a declarat Anil Bhatt, directorul general al Asociaţiei Spaţiale Indiene.
Prea mulţi sateliţi. Avertisment: Nu e nici sustenabil, nu are nici justificare economică
Pe 9 martie, SpaceX a mai trimis 48 de sateliţi pe orbită, cifra totală fiind acum la peste 2000 de astfel de dispozitive. Însă Musk are rivali care au şi ei ambiţii de genul acesta, iar unul dintre ei este chiar jeff Bezos, fostul CEO Amazon. Kuiper Systems vrea să lanseze peste 7000 de sateliţi de acest fel pe orbită, în timp ce Agenţia Spaţială Chineză plănuieşte o constelaţie de 1000 de sateliţi de orbită joasă.
Şi UE are un plan similar, care costa aproximativ 6 miliarde de euro.
Criticii afirmă, însă, că Musk şi ceilalţi nu iau în calcul riscul pe care l-ar aduce o prezenţă crescută a sateliţilor deasupra planetei, în condiţiile în care toţi se luptă pentru acelaşi spaţiu.
"Ce se întâmplă acum este o cursă pentru a avea cât mai mulţi astfel de sateliţi, chiar dacă nu există justificare economică. În plus, nu e nici sigur, nici sustenabil", afirmă Mark Dankberg, CEO-ul Viasat Inc, un operator de sateliţi geostaţionari.
În decembrie, China a raportat că doi sateliţi Starlink s-au apropiat periculos de mult de staţia sa spaţială, însă SUA spune că nu există o probabilitate ca un satelit Starlink să se lovească de staţia chinezească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News