Data publicării:

Mușcătura de om, cea mai periculoasă. Medic: Se lasă cu amputație

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Mușcătura de om, cea mai periculoasă. Medic: Se lasă cu amputație / Foto: Pixabay, de Harald Funken
Mușcătura de om, cea mai periculoasă. Medic: Se lasă cu amputație / Foto: Pixabay, de Harald Funken

Știai că mușcătura de om este mai periculoasă decât cea de câine?

Se pare că este mult mai periculos să fii mușcat de un om decât de un câine sau de o pisică. Chirurgul plastician Elena Martin susține că anume mușcătura de om este una dintre cele mai periculoase. Medicul a explicat, pe canalul său de TikTok, că acest lucru este explicat prin bacteriile din cavitatea bucală care pot duce la infecții foarte periculoase.

"Cea mai periculoasă este mușcătura de om oricât de ciudat ar suna. Este mai periculoasă decât mușcătura de câine, decât mușcătura de pisică, decât mușcătura de cal", susține chirurgul plastician Elena Martin.

"În majoritatea cazurilor mușcătura de om se lasă cu amputație"

"Din simplu motiv că este cu o încărcătură infecțioasă extrem de mare și în majoritatea cazurilor mușcătura de om se lasă cu amputație. Am văzut cazuri și am și tratat. Adică în majoritatea cazurilor au fost amputații. Da, ține tot de chirurgia plastică", a mai spus medicul. 

"Când se intâmplă? Fie o bătaie mai năbădăioasă sau frecvent la luptători de box dacă nu au mănuși, pentru că atunci când se dă un pumn dintele intră în capul osului. Acest lucru determină osteită, adică infecția osului, care de regulă se răspândește și se lasă cu amputație", a explicat Elena Martin.

VEZI ȘI: Studiu: Riscul de demență la câini crește în fiecare an după vârsta de 10 ani. Iată ce să faci

@dr.elenamartin Știați cât de periculoasa este mușcătura de om? #muscatura #plasricsurgery #plasricsurgeon ♬ original sound - Dr. Elena Martin

Mușcătura de căpușă, cum o recunoaștem și ce trebuie să facem

Adrian Marinescu, medic infecționist și director al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, a explicat cum recunoaștem mușcătura de căpușă și ce trebuie să facem. Atunci când ieșim în parc sau la pădure, este indicat să ne îmbrăcăm în haine de culori deschise și lungi, iar în picioare să purtăm încălțări închise.

"De cele mai multe ori, mușcatura de căpușă nu ne face nimic. Sigur, nu spun că nu trebuie să ne protejăm, dar trebuie să știm că în momentul în care vorbim despre o căpușă sunt multe boli infecțioase. E babețioza, encefalita, febra hemoragică, nu e vorba doar de boala lyme. De cele mai multe ori, în 95% dintre cazuri, chiar dacă facem infecția, sunt forme ușoare care trec de la sine. Ceea ce am auzit noi, faptul că pot fi forme severe, manifestări neurologice, cardiace sunt situațiile rare. Nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm", a explicat medicul.

Legat de riscul pe care îl au oamenii să între în contact cu o căpușă prin intermediul animalelor, medicul Adrian Marinescu explică la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1: "Nu trebuie să ne temem, putem să fim prudenți. Oricum, discutăm foarte des de riscul pe care-l avem să-l luăm de la animăluțe, dar eu m-aș gândi să le protejăm și pe ele. Pentru un cățeluș, o mușcătură de căpusă poate să înseme mult. Poate să facă babețioză și poate să ajungă, din păcate, să se prăpădească. Deci, atenție, trebuie să-i protejăm pe cățeluși, animăluțele, în primul rând pentru că vrem să le avem. Sunt membrii ai familiei. Dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime și dacă lucrul ăsta îl faci în 24 de ore, n-ai nicio problemă". Vezi mai mult despre acest subiect AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel