Murmurul, fenomenul global care nu ar avea o cauză. Tu l-ai auzit?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Andrew McMurtrie)
Sursă foto: Pexels (Andrew McMurtrie)
Cu toții am auzit la un moment dat un zumzet care părea să acapareze cerul. Acest murmur este un fenomen global, documentat de oameni de știință. 

În 2012, după ce a auzit murmurul cu propriile sale urechi, profesorul de științe și fost lector universitar, Glen MacPherson, a decis să calce pe urmele lui David Deming pentru a ajunge la baza ciudatului fenomen. Pentru început, acesta a creat o hartă și bază de date, numită World Hum, acre este interactivă și care a acumulat mii de descrieri despre experiența murmurului și locațiile unde s-a auzit, pe tot globul. MacPherson estimează că până la 4% dintre oamenii din întreaga lume pot auzi zumzetul.

Înarmat cu aceste informații și cu o echipă de cercetători voluntari din diferite țări, MacPherson și-a propus să testeze un set ipoteze cu privire la posibila sursă.

Sursele naturale ale murmurului

Sursele naturale ale fenomenelor sonore au fost un punct de plecare evident. Sunetele rezultate de la vulcani, de exemplu, au fost verificate și s-a demonstrat că se propagă pe durate și distanțe care par ireale, înconjurând întregul Pământ de mai multe ori, scrie The Guradian.

Cu toate acestea, Elizabeth Silber, un fizician și un om de știință planetar din Canada, care a investigat rapoartele murmurului din Windsor, Canada, a spus că „există multe surse naturale, cum ar fi aurorele, fulgerele, meteoriții, vulcanii, cascadele și valurile oceanice. Totuși, niciuna dintre aceste explicații nu pare să fie în concordanță cu manifestarea murmurului”. 

Zgomotul urban, un numitor comun al murmurului

În orice caz, un lucru pe care baza de date îl confirmă este că o mare parte a ascultătorilor, deși nu toți, se află în zone urbane, ceea ce face ca o anumită formă de poluare fonică urbană să fie posibila cheie.

Investigația lui Deming, totuși, a exclus orice posibilă origine acustică, susținând: „Majoritatea dovezilor sugerează că murmurul nu este un sunet acustic. Acest lucru este indicat de simplul fapt că majoritatea oamenilor nu îl aud”. În schimb, Deming a identificat cauza ca fiind energia electromagnetică. 

Citește și: CUTREMURE România, 14 martie 2022. ”E puțin neobișnuit”. Seismolog INFP: Ne așteptăm să urmeze și altele, poate și unul de 5, poate și unul de 6

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel