Muntele Templului din Ierusalimul de Est a fost redeschis pentru vizitatorii evrei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Muntele Templului din Ierusalimul de Est a fost redeschis pentru vizitatorii evrei  /  Sursă foto: Pixbay
Muntele Templului din Ierusalimul de Est a fost redeschis pentru vizitatorii evrei / Sursă foto: Pixbay
Muntele Templului din Ierusalimul de Est sa redeschis pentru vizitatorii evrei, la 3 zile după încetarea focului dintre Israel și Fâșia Gaza.

Muntele Templului (numit de musulmani Sanctuarul Nobil) din Ierusalimul de Est s-a redeschis duminică pentru vizitatorii evrei, la câteva zile după intrarea în vigoare a încetării focului între Israel şi militanţii palestinieni din Fâşia Gaza, transmite dpa.

Violenţele între palestinieni şi forţele de securitate israeliene în zona Muntelui Templului au contribuit la declanşarea recentului conflict din Fâşia Gaza şi în jurul acesteia. În timpul Ramadanului (perioada anuală de post obligatoriu pentru musulmani), accesul vizitatorilor evrei la Muntele Templului nu a fost permis. Într-un semn al încrederii că încetarea focului va fi respectată în continuare, birourile administrative din Fâşia Gaza urmau să fie redeschise duminică.

Peste 200 de decese în urma conflictului



Activităţile administraţiei controlate de mişcarea Hamas în Gaza au fost suspendate în 10 mai, când forţele israeliene şi-au început riposta faţă de tirurile de rachete trase de către militanţii palestinieni spre sudul Israelului. Loviturile aeriene israeliene au vizat în special infrastructura militară a Hamas, dar au distrus şi clădiri ale administraţiei locale din Gaza. Bilanţul confruntărilor începute în 10 mai este de 248 de morţi în Fâşia Gaza şi 12 în Israel.

Situaţia a rămas însă tensionată în Ierusalimul de Est. Sâmbătă, poliţia israeliană a arestat nouă palestinieni, dintre care patru în apropiere de moscheea Al-Aqsa, potrivit agenţiei de presă palestiniene Wafa, notează Agerpres.

Acord de încetare a focului

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene, relatează AFP.

Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii, se arată într-un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02.00 (joi, 23:00 GMT) (citește mai multe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel