Municipiul Fălticeni s-a înfrăţit cu oraşul lituanian Kedainiai
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Municipiul Fălticeni s-a înfrăţit cu localitatea Kedainiai din Lituania, iar cei doi edili, Cătălin Coman şi Valentinas Tamulis au semnat un protocol de cooperare pentru mai multe domenii, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local de joi în prezenţa reprezentantului ambasadei României la Vilnius, Lucia Bartkiene şi a prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi.

Primarul lituanian a spus că această înfrăţire are la bază o căsătorie din anul 1645 între nobilul lituanian Jonuăas Radvila, care îşi avea reşedinţa în Kedainiai, şi Maria Lupu, fiica domnitorului moldovean Vasile Lupu, cea care a înfiinţat în Kedainiai o unitate de învăţământ.

"Este o continuare a istoriei pe care, astăzi, o apreciem şi, în acelaşi timp, creăm o istorie nouă, o imagine a viitoarei cooperări între Fălticeni şi Kedainiai", a spus Tamulis.

Primarul Tamulis şi-a exprimat speranţa că cei doi fraţi vor face posibilă crearea unui dialog cultural între cele două oraşe, dar şi între cele două ţări şi vor găsi modalităţi pentru dezvoltarea unor relaţii economice, pentru cooperare în domenii precum educaţie, sănătate, turism, industrie.

Valentinas Tamulis a oferit în dar primarului de Fălticeni un tablou placat cu aur, ce reprezintă un pod, pe care l-a denumit podul prieteniei dintre Fălticeni şi Kedainiai.

"Cu această ocazie am un cadou simbolic pentru domnul primar, care este un tablou al unui meşter din Kedainiai, unde vedeţi podul acestei prietenii făcut din ceramică şi placat cu aur. Este podul prieteniei între Fălticeni şi Kedainiai", a spus Tamulis.

Pe de altă parte, Coman a spus că a vizitat Kedainiai, care are multe lucruri în comun cu Fălticeni, şi vor dezvolta în viitor proiecte comune.

"Am fost acolo (...) Avem foarte multe lucruri în comun şi dorim să dezvoltăm această relaţie de prietenie şi de înfrăţire de la cel mai mic nivel, poate de la copiii de şcoală gimnazială, şi apoi în toate domeniile de activitate", a spus primarul municipiului Fălticeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel