Muncitorii străini din România fac cale întoarsă, după aderarea la Schengen. "Riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Aproape 35% din numărul total al muncitorilor străini angajați în România au ales să plece din țara noastră, după aderarea la spațiul Schengen.

"Părăsesc țara mulți dintre muncitorii ajunși în România sau dintre cei care doar primesc viza de lucru valabilă acum și pentru Schengen. Vorbim aici despre muncitori care nici nu mai ajung la noi în țară, pentru că vor să câștige mai mulți bani decât pot obține în România. Conform estimărilor noastre, de la data intrării României în Schengen, până în prezent, un procent de aproximativ 35‑40% de muncitori străini sunt deja plecați din țară", a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al agenției de recrutare a personalului străin Work from Asia, scrie adevarul.ro.

"Riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale"

"Muncitorii care pleacă din România, de regulă, posedă deja un permis de ședere temporară cu valabilitate de unul sau doi ani. Desigur că se expun unor riscuri enorme, pentru că pot fi legitimați și opriți la frontiere de către organele de control, în cazul de față Poliția de Frontieră și ofițerii Inspectoratului Român pentru Imigrări. Cu ajutorul aplicației nou lansate, eDAC, în decursul a câteva secunde după scanarea actelor de identitate, organele de control pot vedea acum un status actual al acestora, iar cetățenilor străini li se explică clar că pot sta în spațiul Schengen pentru o perioadă de maxim 90 zile, cu statutul de turiști, neavând dreptul să se angajeze în țara respectivă. Mai mult decât atât, ei riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale și vorbim aici despre protecția socială, securitatea locului de muncă, nerespectarea programului de lucru, a timpul de repaus. Din păcate, muncitorii nu vor mai putea nici reclama abuzurile autorităților sau beneficia de servicii medicale gratuite", a menționat Yosef Gavriel Peisakh.

Aducerea de muncitori străini în România, mai anevoioasă

"În primul rând, este vorba despre procedura de acordare a vizelor, care a devenit și mai anevoioasă, deoarece, pe lângă aprobarea Centrului Național de Vize (CNV) din România, se așteaptă acum și validarea țărilor Schengen, lucru care duce la prelungirea procesului. În plus, personalul din consulatele României a devenit mult mai riguros și atent în cadrul interviurilor personale cu aplicanții, iar rata de respingere a dosarelor a crescut. Angajatorii, care au nevoie acută de forță de muncă, se plâng la rândul lor că procesul de după selecția finală a candidaților durează din ce în ce mai mult. În unele cazuri poate dura chiar și un an", a completat Yosef Gavriel Peisakh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel