Muncitorii norvegieni din domeniul petrol și gaze amenință cu greva
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Jan-Rune Smenes Reite)
Sursă foto: Pexels (Jan-Rune Smenes Reite)
Câteva sute de muncitori norvegieni din domeniul petrol și gaze amenință că vor intra în grevă. 

Cel puțin 647 de lucrători norvegieni din domeniul petrolului intenționează să facă grevă începând cu 12 iunie dacă medierea salarială intermediată de stat eșuează, punând producția de țiței în pericol de sistare, deși gazul ar putea să nu fie afectat, potrivit sindicatelor. Lucrătorii caută majorări salariale peste inflație și alte modificări ale contractelor lor, dar nu au făcut publice detalii despre revendicările lor.

Membrii sindicatelor Industri Energi și Lederne plănuiesc o grevă extinsă la 10 instalații permanente offshore, inclusiv Njord A, Valhall, Gudrun și mai multe platforme Oseberg, precum și trei unități de servicii mobile, au declarat sindicatele vineri, conform Al Jazeera

Producția de gaze nu ar fi afectată, promit sindicatele

Lederne ar implica inițial 74 de lucrători offshore, majoritatea seniori, într-o grevă, probabil lovind producția de petrol de la platformele Gudrun, Oseberg South și Oseberg East operate de Equinor, a spus sindicatul. Cu toate acestea, producția de gaze ar trebui să rămână neafectată, a declarat șeful Lederne, Audun Ingvartsen, agenției de presă Reuters.

”Vom încerca să evităm afectarea producției de gaz, deoarece suntem atenți la situația aprovizionării cu gaze în Europa. Sper că putem găsi cea mai bună soluție atât pentru Norvegia, cât și pentru companiile petroliere și, în același timp, să dăm ceva înapoi muncitorilor. Sper să putem evita o grevă”, a spus el.

Lederne negociază în numele a aproximativ 1.300 de membri de sindicat.

O platformă a produs peste 45.000 de mii de barili de petrol pe zi

Gudrun a produs 45.700 de barili de petrol pe zi în 2021, Oseberg East 5.600 și Oseberg South 32.000 barili, arată datele oficiale, aproximativ două procente din producția zilnică totală de petrol și gaze a Norvegiei.

Între timp, sindicatul Industri Energi a spus că va încerca inițial să evite afectarea totală a producției, chiar dacă 573 dintre membrii săi ar putea intra în grevă.

UE adoptă al 6-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei

Sancţiunile vizează capacitatea Rusiei de a finanţa războiul, prin impunerea de sancţiuni economice suplimentare, a declarat Josep Borrell. Pachetul de sancţiuni conţine o interdicţie completă asupra ţiţeiului brut şi produselor petroliere livrate pe mare, dar nu include petrolul transportat prin conducte, ceea ce înseamnă că măsura acoperă 90% importurile europene de petrol din Rusia.

Interdicţia face obiectul anumitor perioade de tranziţie pentru a permite sectorului şi pieţei globale să se adapteze. Noul pachet de sancţiuni a fost adoptat după ce Ungaria şi alte câteva ţări au făcut, pentru aproape o lună, un lobby masiv împotriva unei propuneri de embargou total asupra petrolului rusesc importat de UE.

De asemenea, presiunile Budapestei au avut succes şi în privinţa exceptării patriarhului Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, un susţinător fervent al preşedintelui rus Vladimir Putin, de la sancţiunile convenite de liderii statelor UE la începutul acestei săptămâni.

Noile sancţiuni prevăd excluderea celei mai mari bănci din Rusia, Sverbank, din sistemul internaţional de comunicaţii financiare SWIFT, interdicţii asupra a încă trei posturi de televiziune ruse deţinute de stat şi sancţiuni contra unor indivizi răspunzători pentru crime de război comise în Ucraina. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel