Munca la gri, încă prezentă în România. Marius Budăi: Efecte asupra pensiei. Din păcate, nimeni nu reclamă asta în scris
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Salariu
Salariu
Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat, la DC News, care sunt efectele pe care le are atunci când ajungi la vârsta pensionării faptul că ai acceptat să lucrezi fie la negru, fie la gri (atunci când pe contractul de muncă ai salariul minim iar diferenţa până la banii pe care îi primeşti nu este declarată).   

"În această perioadă de 30 de ani de la Revoluţie s-a întâmplat următorul lucru: venea lumea şi spunea ‚am 28, 30, 40 de ani de vechime şi am pensia mică’. Păi când te uiţi într-un stagiu de cotizare şi vezi că fie ai fost obligat să lucrezi la 2-4 ore sau la normă întreagă dar cu salariul minim... Şi eu am lucrat în 1991-1992 şi nu am contribuţia plătită. Sunt persoane care s-au complăcut să lucreze cu doi le pe hârtie şi cu cinci lei în mână.

Contribuţia s-a plătit la cei doi lei, nu la cei cinci lei. Sunt situaţii şi acum pe care unii le sesizează verbal, din păcate nu scrie nimeni ca să avem o probă să putem merge în control: este acea muncă la gri, o muncă nedeclarată în totalitate ca şi venit, ca şi plată. Sunt persoane care şi acum îmi spun: ‚uite, copilul meu pe cartea de muncă are contribuţie la salariul minim şi el de fapt ia în mână x lei’. Aceste lucruri nu ne vor ajuta când vom ajunge la vârsta pensionării, pentru că se calculează pensia la cât se plăteşte", a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Detalii în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel