Multitasking-ul, obiceiul care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Ce spune psihologul Radu Leca
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Multitasking este un obicei foarte prezent în viețile noastre și practicarea lui are efecte devastatoare. Psihologul Radu Leca ne-a explicat totul.

Multitasking-ul, în contextul uman, reprezintă practica de a face mai multe lucruri simultan, cum ar fi vorbitul la telefon în timp ce editați un document sau răspunsul la e-mail în timp ce participați la o teleconferință, potrivit TechTarget.

Deși pare o modalitate de a face mai multe lucruri deodată în același timp, cercetările au arătat că multitasking-ul poate să aibă efecte nocive asupra creierului, deoarece creierul uman nu este atât de bun în a gestiona mai multe sarcini, mai mult decât atât, multitasking-ul poate să împiedice productivitatea, reducând înțelegerea, atenția și performanța generală, notează VeryWellMind.

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este nivelul coeficientul de inteligență de la care multitasking-ul se poate face fără un efort prea mare, dar și de ce multitasking-ul poate duce la îmbătrânire prematură.

”După ce subiectul atinge, cu antrenament sau pur și simplu genetic, coeficientul de inteligență de 117-120 atunci putem să vorbim despre o persoană care se va stresa parțial pe tot ceea ce înseamnă creare de multitasking.

Din secunda 2 în care vorbim despre persoane care au depășit coeficientul de inteligență de 125 deja vorbim despre o relaxare în tot ceea ce privește activitatea creări cu rezultate pozitive sau cu soluții pozitive a noțiunii de multitasking”, a declarat psihologul Radu Leca, ținând să sublinieze că ”multitasking-ul generează stres atât timp cât din punct de vedere cognitiv nu ești pregătit să înțelegi ce înseamnă generarea de evenimente, acțiuni și de proiecte personale care să susțină multitasking-ul”.

Potrivit lui Leca, multitasking-ul în România, ca ”formă non-invazivă de a obliga o persoană să creeze pe mai multe planuri” a apărut din comunism, începând cu anul 1965, ”atunci când structurile comuniste erau în plină activitate și s-a cerut atunci ca toate cadrele comuniste să poată avea cel puțin 2 joburi, unul oficial și unul ascuns, pentru partid. Și atunci multitasking-ul a început să existe”.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel