Multinaţionalele nu vor mai putea exporta profitul. Parlamentarii PNL vor să modifice Codul Fiscal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Mai mulţi senatori şi deputaţi PNL propun modificarea unui articol din legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Schimbarea s-ar aplica doar multinaţionalelor din România, în relaţia cu afiliaţii. 

"În temeiul prevederilor art 74 din Constituţia României, republicată, vă înaintăm alăturată Propunerea legislativă pentru modificarea alin(4) al art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului, în procedură de urgenţă", se arată în documentul înaintat conducerii Parlamentului şi semnat de zeci de parlamentari PNL, printre care şi Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului. 

Concret, parlamentarii liberali vor modificarea literei f) din alin (4) al articolului 25. 

Momentan, acesta spune că "Nu sunt deductibile cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană situată într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații. Aceste prevederi se aplică numai în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. (3);"

Dacă proiectul va trece de Parlament, atunci la litera f) va fi scris că "nu sunt deductibile cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România. Deducerea de cheltuieli de această natură, pe baza unor tranzacţii calificate ca fiind artificiale conform art 11 alin (3), reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse". 

"Facem precizarea că această măsură are un impact bugetar pozitiv deosebit de important asupra veniturilor fiscale ale statului român, pe termen scurt, mediu şi lung, dar şi un impact pozitiv asupra mediului concurenţial naţional. (...) Se elimină definitiv posibilitatea utilizării "management fee-urilor", a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit şi externalizarea acestuia", se mai arată în expunerea de motive. 

CITIŢI ÎNTREAGA EXPUNERE DE MOTIVE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel