Data actualizării:
Data publicării:

REVOLUȚIA FISCALĂ. Multinaționalele, profituri uriașe. Câți bani au ajuns la statul român

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Deputatul Remus Borza a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DCNews, despre revoluția fiscală.

”Mult zgomot pentru nimic. (...) Este un demers cât se poate de normal al Executivului, să modifice oricând politica fiscală. Evident, dau dreptate unei părți a mediului antreprenorial, de business, mai ales a celui care vine din zona multifuncționalelor, România are nevoie de predictibilitate fiscală, are nevoie de stabilitate socială, de responsabilitate în actul de guvernare, dar totodată are nevoie și de o creștere economică sănătoasă și nu bazată preponderent pe consum. (...) Sigur, deranjează implementarea în legislația internă a acelei directive europene 1164/2016.

Avem nevoie de multinaționale

(...) Avem nevoie de multinaționale, avem nevoie de capital străin. În primul primul rând avem nevoie de acea cultură antreprenorială cu care au venit multinaționalele și care din păcate și astăzi lipsește multor antreprenori români. Avem nevoie de know how cultivat de multinaționalele în primul rând avem nevoie în continuare de banii lor. Deci din punctul acesta de vedere toată deschiderea, toată toleranța, toată disponibilitatea din partea mea în ceea ce privește prezența multinaționalelor în România. Doar că și ele trebuie să răsplătească generozitatea statului care în ultimii 10, 15 ani a pus aproape toată România pe tavă la dispoziția multinaționalelor. Un cadru fiscal mult mai favorabil decât propriilor firme, firmele românești, indiferent cu capital privat sau de stat. În ultimii 10 ani de la integrare, 80% din ajutoarele de stat gestionate de Ministerul de Finanțe, din banii noștri, ai contribuabililor, s-au dus către multinaționale.”, a spus Remus Borza.

Au rezistat eroic

Deputatul a expus sumele care au ajuns în ultimii ani în buzunarul statului din impozitele plătite de multinaționale.

”Vizavi de conduita multinaționalor o să vă dau 2 cifre. În perioada 2008-2014, soldul rezultatului net al multinaționalelor a fost de 2,5 miliarde de lei. Timp de șase ani de zile, toate multinaționalele, care înseamnă undeva în jur de 53% din cifra de afaceri a României, anul trecut a fost de 1.263 de miliarde de lei, deci asta înseamnă peste 600 de miliarde de lei înmulțiți cu șase ani de zile, vorbim de peste 10 mii de miliarde. În șase ani de zile, multinaționalele au dat doar 2,5 miliarde de lei impozit la stat. Soldul rezultatului net (n.r. diferența între profitul total și pierderea totală a companiilor străine sau cu capital românesc) al companiilor românești, alea rupte-n fund, după cum vă spuneam, alea discriminate tot timpul de după 1990 prin politicile statului, alea care au fost permanent într-o luptă inegală cu multinaționalele, și au rezistat eroic în tranșee, prin foarte multe cicluri economice și crize economice, au raportat de 25 de ori mai mult. Adică 55 de miliarde de lei. În 2014, de exemplu, când economia română a crescut totuși cu 3%, soldul total al multinaționalelor, al rezultatului financiar, a fost cu minus 2 miliarde de lei. Chiar în 2014, dată recentă, soldul rezultatului net al companiilor românești plus 14 miliarde de lei. În 2015, așteptăm și pe 2017 o îmbunătățire sensibilă, 9 miliarde de lei soldul rezultatului net al multinaționalelor, dar al companiilor românești, plus 27 de miliarde de lei. Evident că e loc de mai bine.

Practică generalizată

Este o practică generalizată la nivel global de externalizare a profiturilor de către toate multinaționalele, nu doar de către cele care activează în România, motiv pentru care Polonia chiar acum 2 săptămâni ne-a luat-o înainte și a implementat o măsură similară cu cea luată de Guvernul Tudose prin Ordonanța 79/2017 care modifică codul fiscal, aprobat prin legea 227/2015. Acum 3 săptămâni, ministrii de Finanțe din Germania, Italia, Spania și Franța s-au întâlnit tocmai pentru a implementa legislațiile interne, astfel pentru a stopa hemoragia de capital din țările lor.”, a spus deputatul.

Răspunsul integral îl puteți urmări în video următor: 

Youtube video image

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel