Mugur Isărescu: Nu suntem pregătiți să înțelegem ce înseamnă sustenabilitatea creșterii economice
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, că societatea românească nu este pregătită să înțeleagă ce înseamnă sustenabilitatea creșterii economice.
"Și în 2007 și 2008 ne preocupa să avem creștere economică rapidă fără să ne gândim la durabilitatea, la sustenabilitatea ei. Și atunci, ca și acum, aceste cuvinte sună puțin păsărește. Corecțiile durează câteva cicluri electorale. Nu cred că societatea românească s-a pregătit suficient pentru a înțelege substanța acestei dezbateri. O creștere economică nesustenabilă, mai devreme sau mai târziu va fi corectată. Ori de către piață - prin mecanisme brutale - ori de inversări de politici. Sunt urmate de reproșuri care nu se termină într-un singur ciclu electoral", a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent la lansarea ediției din primăvară 2016 a Raportului Economic Regional realizat de Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit hotnews.ro.
Isărescu: BNR sprijină ideea unui proiect de țară
"BNR sprijină pe toate căile ideea unui proiect de țară, unde creșterea economică să fie bazată pe creșterea productivității. (...) Cu o creștere economică de 1%, dar care să fie an de an, în următorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, care să nu fluctueze în funcție de cursul de schimb. Această perspectivă de 25 de ani poate fi îndepărtată pentru cei din generația mea, însă la fel a fost și cu aderarea la Uniunea Europeană", a mai spus guvernatorul BNR.
Guvernatorul BNR a ținut să amintească faptul că, în ianuarie 2016, România a plătit ultima tranșă din împrumutul de 12 miliarde de euro accesat în 2009 de la FMI, notează Agerpres.
"Nu spun asta pentru a face un titlu de glorie, nici pentru a răsufla ușurați că am plătit ultimii bani din împrumut. Acel împrumut a fost luat pentru a finanța o ajustare. Niciun ban de la FMI nu s-a dat pentru salvarea vreunei bănci, în ciuda percepției. Din punct de vedere macroeconomic, cel puțin până acum România este stabilă și avem un necesar de finanțare externă mult mai scăzut", a mai susținut șeful băncii centrale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News