Mugur Isărescu: Leul a devenit și mai leneș, din septembrie. Cât o să dureze?
Leul a ignorat total scena politică, întrucât "stă tolănit" în intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, iar din luna septembrie a devenit și mai leneș, și bineînțeles că apare întrebarea «Dom'ne, cât mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc - de insensibilitate?, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un colocviu desfășurat la Banca Centrală.
"După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e şi în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%. Gândiţi-vă ce era anterior într-un an electoral! Ignoră (leul - n.r.) total campania electorală, ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. Şi bineînteles că apare întrebarea «Dom'ne, cât mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» Înainte, cu câte declaraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să-l vedem pe unde se duce, nimic!", a afirmat Mugur Isărescu în deschiderea seminarului Colocvii de Politică Monetară organizat de NCR, potrivit Mediafax.
Guvernatorul BNR a amintit că în urmă cu câţiva ani exista o asimetrie destul de mare în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi variaţia anumitor indici economici, o depreciere influenţând inflaţia destul de rapid, cu un impact dublu decât în cazul aprecierii, însă în ultima perioadă această asimetrie s-a redus.
Adrian Vasilescu, BNR: Cum a dispărut recesiunea din calendarul anului 2014
Astfel, "lumea" scapă de temerea deprecierii "după luni şi luni de zile", iar dominaţia cursului se diminuează.
Isărescu recunoaște că politica monetară are o problemă de credibilitate, ceea ce ar explica şi faptul că multă lume ignoră performanţa României de a fi singura ţară care a îndeplinit toate cele cinci criterii de la Maastricht.
Pe de altă parte, guvernatorul a amintit şi de faptul că analiştii băncilor care bănuiau banca centrală de "politici monetare oculte" şi comentau deciziile luate aveau, de fapt, şi anumite interese proprii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News