Data publicării:

MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE
MUCENICI. SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE. Asta trebuie neapărat să faci de SFINȚII 40 DE MUCENICI, 9 MARTIE

Marți, 9 martie, este ziua în care Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia. De-a lungul anilor, s-au păstrat câteva tradiții și obiceiuri, menite să aducă noroc.

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, care pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui. Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă şi în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.

Tot pe 9 martie se încheie perioada cunoscută drept „zilele babelor" şi începe săptămâna moşilor.

Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie pe 11 martie, cu Beţia rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie.

Un alt obicei este pornirea simbolică a plugului. Sărbătoare consacrată agricultorilor, scoaterea plugului în faţa casei în mod festiv reprezintă deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară şi totodată a muncilor câmpului specifice anotimpului. Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.

Ce e bine să faci de Mucenici

Pentru a avea noroc la bani pe parcursul anului, bărbații mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.

Nu se dau bani cu împrumut, cu excepţia bucatelor care se împart în memoria rudelor decedate.

Făcutul mucenicilor este un alt obicei extrem de popular în mai multe zone ale României. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă, numai că mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel