MS Margareta arată punctul cheie pentru soluționarea actualei crize generate de pandemie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Punctul-cheie al actualei crize generate de pandemia COVID-19 este buna guvernare care deschide calea spre o dezvoltare economică mai bună, asigură venituri naţionale mai mari şi investiţii mai bune, a afirmat Custodele Coroanei Române, Margareta, în discursul rostit la Seara Regală pentru Corpul Diplomatic.

"A fost un an dificil pentru noi toţi. Şi, deşi vaccinurile urmează să vină, oferindu-ne astfel şansa de a pune capăt pandemiei actuale, puţini se îndoiesc că anul următor nu va fi, de asemenea, unul dificil. Va trebui să ne asigurăm că toţi cetăţenii noştri cei mai vulnerabili sunt protejaţi, dar va trebui să ne îngrijim şi de viaţa economică, după daunele grave pe care le-a suferit în acest an", a spus Majestatea Sa, la eveniment.


"Există câteva învăţăminte de tras" din experienţa legată de pandemie



"Primul lucru este, desigur, capacitatea de a rezista la şocuri la nivel naţional, consolidarea capacităţii noastre de a răspunde la crize majore de acest fel. Ştiu că oamenii spun că, într-un fel, pandemia de coronavirus a dovedit că nu trebuie să alocăm fonduri pentru forţele noastre armate, ci trebuie să ne direcţionăm fondurile către serviciile noastre de sănătate şi că ameninţările nu vin din afară, ci din interior. Îmi pare rău, dar nu pot accepta această falsă disociere."

"Da, pandemia a dezvăluit unele deficienţe, atât în administraţia noastră, cât şi, fapt mult mai grav, în serviciile de sănătate. Însă nu, nu ne putem lipsi de forţele noastre armate şi de celelalte forţe ale legii şi ale ordinii. De fapt, ne-am confruntat atât cu un context exterior sumbru, cât şi cu o situaţie foarte dificilă în propriul cămin. Avem nevoie de protecţia ambelor, astfel încât rolul forţelor noastre armate şi importanţa lor să rămână la fel de solide ca şi cele ale medicilor şi ale asistenţilor noştri medicali. Indiscutabil, trebuie să le fie alocate resurse mai mari serviciilor noastre de sănătate. Dar punctul-cheie al încercării noastre este buna guvernare: aceasta este cea care deschide calea spre o dezvoltare economică mai bună, care, la rândul ei, asigură venituri naţionale mai mari şi investiţii mai bune în toate serviciile noastre. În locul unei dezbateri filosofice care să ne distragă atenţia, aceasta este, pentru mine, lecţia vitală a actualei crize", a subliniat aceasta.


Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord...



"Noi, românii, nu am fi reuşit niciodată să facem faţă singuri încercării cu care ne-am confruntat anul acesta. Transformarea României în ţara care este acum nu ar fi putut fi realizată fără sprijinul celor două instituţii care continuă să susţină prosperitatea şi securitatea noastră astăzi, şi anume Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Uniunea Europeană a fost cea care a sărit în ajutorul ţărilor ei cu diferite credite şi împrumuturi, precum şi cu programe mai largi de redresare. După ani de dezbateri asupra limitelor impuse acordurilor noastre financiare, ţările noastre au căzut de acord să îşi lase deoparte reţinerile şi să îşi unească eforturile de reconstrucţie. (...) Uniunea Europeană nu numai că a fost afectată de pandemie şi de una dintre cele mai grave recesiuni economice de după Al Doilea Război Mondial, dar a şi acţionat cu rapiditate şi cu hotărâre pentru a face faţă provocărilor procesului de reconstrucţie pe care îl vom desfăşura în viitor", a spus MS Margareta.


Custodele Coroanei a pledat pentru o Europă "cu responsabilităţi şi cu valori comune"



"La fel de important este de remarcat şi faptul că, pe măsură ce ne îndreptăm către reconstrucţie, tindem şi spre realizarea unui proiect mai larg, în sensul de a ne asigura că tot continentul european rămâne unul întreg şi liber. Şi aceasta, pentru că nu suntem doar o mare piaţă economică, ci şi o comunitate de valori, iar aceste valori trebuie confirmate. Diferenţele politice în creştere dintre vechile state membre şi cele mai noi sunt îngrijorătoare. Nu voi comenta ce se întâmplă în alte ţări. Cred că fiecare român are responsabilitatea de a scoate în evidenţă faptul că aceste dispute ne vulnerabilizează pe toţi. Personal, aş dori să aud cât mai puţin posibil despre aşa numitele 'Europe', una de Apus şi alta de Răsărit. Avem un continent cu responsabilităţi şi cu valori comune şi trebuie să le respectăm pe toate. Acesta nu este un meniu de restaurant din care alegem produsele pe care le considerăm cele mai convenabile sau cele mai atrăgătoare", a arătat Custodele Coroanei.


Referire şi la NATO



"Este suficient să ne uităm la recentele confruntări militare din ţările aflate în vecinătatea Mării Negre pentru a ne da seama de ce NATO este în continuare necesară. Sunt mândră de contribuţia pe care ţara noastră a adus-o Alianţei. Facem acest lucru nu doar pentru că ne-am acceptat angajamentul de a aloca 2% din PIB domeniului Apărării şi nu doar pentru că aliaţii noştri americani ne cer să investim mai mult. Contribuim mai mult pentru că suntem convinşi că este pentru propria noastră securitate", a spus Majestatea Sa.


Custodele Coroanei a salutat victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova



"Victoria ei nu este doar un triumf al principiilor şi al moralităţii, ci şi o victorie pentru femeile de pretutindeni din regiune şi un pas curajos către o guvernare mai bună. Sunt sigură că doamna Maia Sandu nu va avea un susţinător mai bun al ţării sale decât România. Şi, atunci când sunt întrebată dacă România are vreun fel de 'agendă secretă' în Moldova, răspund mereu: 'da, agenda noastră este să vedem o Republică Moldova prosperă, capabilă să decidă pe cont propriu şi fără nicio intervenţie străină în privinţa destinului său viitor'", a arătat aceasta.

Majestatea Sa s-a angajat ca, anul viitor, să continue întărirea rolului Coroanei Române "ca factor de unitate şi de soliditate la nivel naţional".

"În anul care vine, voi continua să întăresc rolul Coroanei Române ca factor de unitate şi de soliditate la nivel naţional, ca reper cardinal al viziunii noastre globale, viziune pe care familia mea şi cu mine rămânem hotărâţi să o susţinem şi să o consolidăm. Vă rog să vă alăturaţi mie pentru a închina un toast virtual pentru prietenia dintre România şi ţările voastre şi pentru un An Nou, să sperăm, cu mult mai bun", a încheiat Custodele Coroanei, Margareta.

La rândul său, Nunţiul Apostolic, Miguel Maury Buendia, decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, a transmis un mesaj de "speranţă", în condiţiile "catastrofei mondiale cauzate de infecţia virală COVID-19, care a provocat şi continuă să provoace atât de multă suferinţă".


"Misiunea fiinţei umane este să depăşească provocările şi să stăpânească peste tot pământul"



Monseniorul Buendia a mulţumit MS Margareta pentru serviciul pe care îl desfăşoară în România "în beneficiul întregii societăţi şi în contextul cooperării internaţionale".

"Întâlnirea virtuală de astăzi, pe lângă evidenţierea bunelor relaţii care există între Familia Regală şi statele pe care noi le reprezentăm, subliniază tocmai voinţa comună de a coopera în promovarea culturii şi dezvoltării integrale a nobilului popor român, care nu şi-a pierdut credinţa într-un viitor mai bun şi speră să înceapă cu un reînnoit elan de îndată ce se va depăşi actuala pandemie", a transmis Nunţiul Apostolic, Miguel Maury Buendia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel