Data publicării:

Motociclist găsit îngheţat pe Transalpina. Sabin Cornoiu: A vrut să traverseze cu haine de 25 de grade

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Salvamont Romania
Facebook Salvamont Romania

Salvamontiştii din zona Transalpina au intervenit în cazul unui motociclist intrat în hipotermie. 

"A înghețat în timp ce mergea cu motocicleta pe Transalpina. A intrat în hipotermie și a spus că nu se aștepta la așa ceva, pentru că am plecat de la o temperatură de 25 de grade Celsius. A încercat să treacă Transalpina cu haine de 25 de grade. Au fost colegii mei și l-au recuperat, pentru că nu mai putea să continue“, a spus Sabin Cornoiu, directorul Salvamont România, conform Adevărul. 

Transalpina are o lungime totală de aproximativ 150 de kilometri, fiind unul dintre principalele drumuri turistice din România, alături de Transfăgărășan. Drumul face legătura peste munții Parâng între Ardeal și Oltenia. Drumul pornește din localitatea Bengești Ciocadia, din județul Gorj, și ajunge în orașul Sebeș, din județul Alba.

Acum o săptămână, pe Transalpina ningea 

Meteorologul ANM Alina Șerban a anunțat că ”acest episod de iarnă este specific doar altitudinilor înalte în momentele acestea”. Conform meteorologului, ”advecția de aer foarte rece a determinat temperaturi ușor negative în zonele înalte montane și o scădere semnificativă și-n restul zonelor de relief, mai joase”. În intervenția de la Antena 3. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Șeful Salvamont, recomandări esențiale pentru cei care vor să urce pe munte: Turiștii pot avea mari probleme

„Turiștii, în momentul în care vor vrea să facă trasee turistice, vor trebui să aibă la ei îmbrăcăminte de iarnă pentru că, în acest moment, condițiile sunt de iarnă. Chiar dacă zăpada se va duce în câteva zile, temperaturile dimineața, seara și noaptea vor fi negative și e clar că ai nevoie de pufoaică, de bocanci cu talpă antiderapantă și niște colțari, deoarece, chiar dacă muntele va părea să fie fără zăpadă, pe fețele nordice și pe vâlcele vor rămâne zone înghețate, unde este posibil să ai nevoie de o pereche de colțari ușori și măcar de o pereche de bețe de schi.

Atenție, prin colțari ușori nu mă refer la gheruțe. Cei care merg pe munte știu despre ce vorbesc, iar alea sunt niște chestii cu care poți avea mari probleme. Se încarcă cu zăpadă și nu sunt bune absolut la nimic. Trebuie o pereche de colțari ușori, din aliaj gen titan“, a spus, pentru DC News, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș. VEZI AICI MAI MULTE

Salvamontiştii, despre cei care merg în papuci pe munte: Noi intervenim cu aceleaşi resurse şi la glezne scrântite, şi la coloană fracturată. Omul nu înţelege, cazuri care nu ar trebui să fie

"Turistul trebuie să fie foarte atent la starea vremii. Dacă observă că se anunţă ploi în zona montană în care vrea să meargă, dar nu poate sau nu vrea să îşi amâne excursia, atunci trebuie să îşi ia măsuri mai speciale. 

În primul rând, trebuie să evite zonele înguste de văi, pentru că acolo s-ar putea acumula cantităţi mari de apă scurse de pe versanţi şi să îi prindă torenţii în acest zone. În al doilea rând, cortul trebuie montat la o oarecare înălţime faţă de cursul apei, pentru că apa poate să crească şi cu 1-2 metri în cursul nopţii. 

Dacă ploile sunt puternice şi cu descărcări electrice, turiştii trebuie să evite zonele înalte de creastă, pentru că acolo sunt şanse mai mari să fie loviţi de fulgere. 

În rest, trebuie să aibă echipament adecvat, încălţăminte antiderapantă în condiţii de umiditate, îmbrăcăminte care să asigure impermeabilitate. Dar sfatul nostru este să renunţe la astfel de excursii, pentru că ploile la munte se manifestă violent, cu căderi mari de apă, descărcări electrice, şi nu e indicat să stea în astfel de zone în astfel de condiţii", a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România, pentru DC NEWS.  CITEŞTE CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel