Data publicării:

Motivul pentru care unele țări din Europa de Est sunt înaintea României în domeniul farmaceutic. Dragoș Damian: Au avut această gândire strategică / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/,
Sursa foto: https://www.freepik.com/,
Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Dragoș Damian, Director General Terapia Cluj, au fost invitați la emisiunea „Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde au vorbit despre industria farmaceutică din România. 

Dan Zaharescu a evidențiat necesitatea unei reforme legislative în industria farmaceutică, sugerând că actualul cadru legislativ, construit în ultimii 30 de ani, este ostil dezvoltării acestei industrii. Investițiile în capacități de producție, în industria farmaceutică din România, au fost minore în ultimii 20 de ani, în contextul unei piețe anuale mult mai mari. 

„Avem nevoie de un cadru legislativ pentru industria farmaceutică care să fie reformat. Cadrul legislativ, construit în ultimii 30 de ani, este un cadru ostil dezvoltării industriei farmaceutice și dacă privim în urmă, în ultimii 20 de ani, investițiile în capacități de producție, în industria farmaceutică, în România, sunt marginale, nu depășesc 200-250 de milioane de euro, dacă luăm și ultimii 2-3 ani în calcul.

Altfel, la o piață care este de 20 de ori mai mare decât această cifră, piața anuală la nivelul ăsta, ceea ce s-a investit este absolut nimica toată. Nu trebuie să uităm nici prima decadă de după Revoluție, când în perioada 1990-2000, practic, bazele industriei farmaceutice au fost distruse complet și reconstruite ulterior prin investițiile și prin privatizarea care a fost.

Deci statul nu a fost în stare, sub nicio formă, să-și administreze, cu o singură excepție care este reprezentată de o companie unde Ministerul Sănătății a rămas acționar majoritar.”, a spus Dan Zaharescu. 

 

Industria este extrem de interesantă

Potrivit lui Dragoș Damian, din cele cinci fabrici farmaceutice existente înainte de 1989, niciuna nu s-a închis. Acestea au fost integrate în acționariatul strategic al unor investitori sau al Ministerului Sănătății, continuând să se dezvolte și să investească în bune practici de producție. 

„Dacă ne uităm puțin la istoric, pentru că e foarte important să arătăm ce înseamnă strategie industrială și strategie pe domenii de competitivitate, din cele 5 fabrici care existau înainte de 1989, niciuna nu s-a închis. Ele au intrat în acționariatul strategic al unor investitori sau în acționariatul Ministerului Sănătății și au continuat să se dezvolte, să investească, inclusiv în bune practici de producție, și-au deschis laboratoare de calitate, laboratoare de cercetare-dezvoltare, de studii de bioechivalenţă de faza I.

Adică industria este extrem de interesantă, la nivel global, și dacă vă uitați la cele mai puternice țări industrializate, de exemplu SUA, Japonia, Elveția, Germania, veți vedea că foarte mare din puterea economică a acestor țări vine din industria farmaceutică. Nu este un lucru de ascuns.", a spus Dragoș Damian.

 

Țările care sunt întotdeauna cu un pas înaintea României

Dragoș Damian a remarcat că anumite țări din Europa de Est sunt mereu înaintea României în domeniul farmaceutic, datorită existenței unei strategii la nivel instituțional și guvernamental pentru industria farmaceutică.

„Ceea ce este mai frustrant pentru noi, poate, este că Europa de Est, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia, au avut exact această gândire strategică: vrem să dezvoltăm companiile care deja există și să fabricăm medicamentele generice, de masă, în continuare, dar vrem să atragem și mari producători internaționali, să aibă centre de cercetare-dezvoltare (...), dar și alte activități industriale.

Toate aceste țări din Europa de Est sunt întotdeauna cu un pas înaintea României pentru că au avut dintotdeauna la nivel instituțional, guvernamental, o strategie pentru industria farmaceutică.”, a spus Dragoș Damian la emisiunea „Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel