Data publicării:

Motivul pentru care nu ar trebui să te grăbești dacă vrei să îți cumperi o locuință. Analist economic: Prețurile vor scădea între 10 si 30%

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Motivul pentru care nu ar trebui să te grăbești dacă vrei să îți cumperi o locuință. Analist economic: Prețurile vor scădea între 10 si 30% / Foto: Pixabay, de Oleksandr Pidvalnyi
Motivul pentru care nu ar trebui să te grăbești dacă vrei să îți cumperi o locuință. Analist economic: Prețurile vor scădea între 10 si 30% / Foto: Pixabay, de Oleksandr Pidvalnyi

Dacă intenționezi să îți cumperi o locuință, ar fi bine să nu te grăbești.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe motive. În primul rând, deja se observă o cerere în scădere. Prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, a spus Dragoș Cabat, analist economic, CFA România, în cadrul emisiunii iBani de la Pro Tv.

"Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scadă undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade când începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință", a spus Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Piaţa imobiliară încetineşte. În septembrie s-au vândut cu 2.496 mai puține imobile faţă de aceeaşi perioadă, anul trecut

Deși septembrie este în general o lună în care piața imobiliară se dezmorțește după vacanța de vară, motiv pentru care vânzările de imobile au crescut în luna septembrie, comparabil cu august, de la an la an, vânzările de imobile au scăzut. ”În luna septembrie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 62.054 de imobile, cu 3.668 mai multe faţă de luna august. Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna septembrie este cu 2.496 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021”, anunţă Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în septembrie 2022, în Bucureşti – 12.853, Ilfov – 4.022 şi Timiş – 3.195. Pe de altă parte, județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 242, Călărași – 304 și Alba – 321. Numărul ipotecilor, la nivel național, în septembrie 2022, a fost de 22.169, cu 3.680 mai mic față de septembrie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.050, Ilfov – 2.093 și Timiș – 1.878. La polul opus se află județele Sălaj – 41, Covasna – 67 și Harghita – 91. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a noua lună a anului 2022 sunt Galați – 1.013, Buzău – 804, și Brăila – 802.

Specialiștii din piața imobiliară, însă, consideră că piața din România funcționează în condiții optime. "Piaţa imobiliară din ţara noastră se află într-o poziţie rezonabil de bună, după mai bine de doi ani pandemie, care au testat rezilienţa mediului de afaceri", consideră Alexandru David, Head of Research JLL Romania, citat de Bursa. Alexandru David subliniază că există interes din partea investitorilor imobiliari, inclusiv investitori noi. Reprezentantul JLL Romania se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor de investment (vânzări proprietăţi generatoare de venit) să se ridice la circa un miliard de euro, deci în uşoară creştere faţă de anul trecut, care a fost la rândul sau un an destul de bun (900 milioane euro). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel