Data publicării:

Motivul pentru care motocicliştii din România nu poartă echipament de protecţie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Un accident din Capitală între un TAXI şi o motocicletă scoate la iveală un lucru de care nu se vorbeşte foarte mult în spaţiul public din România. Motocicliştii nu poartă echipament de protecţie. 

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat la DC Conducem care este motivul pentru aceştia aleg să plece la drum în blugi, tricou şi, cel mult, cu casca de protecţie pe cap. 

"Aici vorbim despre cultura sau educaţia generală a participantului la trafic. Dacă te duci în Germania, o să vezi copilul de 12-13-14 ani pe bicicletă echipat cu cască, cotiere, mănuşi, genunchiere. De ce? Pentru că aşa l-a învăţat şcoala, familia. L-au învăţat că atunci când te urci pe un vehicul cu două roţi, există riscul să cazi, deci e bine să te protejezi. 

Noi nu suntem în educaţia asta. Ne asumăm riscuri. Eu văd motociclişit pe motociclete puternice cu casca în cap, dar fără să o lege, şi în şlapi, în tricou. E mai mult decât asumare de risc, e semisinucidere. Atunci când cazi cu motocicleta, şi e posibil să cazi fie că te atinge o maşină, fie aluneci pe o pată de ulei, e diferenţă între a cădea îmbrăcat în echipament şi a cădea când eşti îmbrăcat în ţinută civilă. Ăla e riscul lor, şi-l asumă, dar la noi nu e obligatoriu legal, din păcate, să ai echipament. 

Doar casca e obligatorie, dar şi acolo e interpretabil. E suficient să o ai pe cap, nu contează dacă e legată sau nu. Casca nelegată e aproape ca şi cum nu ai avea-o. La primul impact, casca sare, iar la următoarele lovituri poţi să îţi spargi capul, să te loveşti foarte tare. Doar primul impact e mai ok, dar asta doar dacă e direct. Că dacă sare casca înainte să te loveşti... Mulţi ţin casca ca pe şapcă", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Motocicliştilor din România li se RECOMANDĂ, prin lege, să poartă echipament de protecţie conceput special pentru o siguranţă sportivă. Echipamentul ar trebui să fie format din bocanci care să acopere gleznele, pantaloni cu protecţii la genunchi şi şolduri, geacă prevăzută cu protecţii și mănuşi. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel