Motivul pentru care lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode nu este plagiată. Confuzia făcută de Emilia Şercan
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 24 noi 2022, 15:09
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Jurnalista Emilia Şercan susţine că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat peste 18% din lucrarea de doctorat. USR a preluat imediat afirmaţiile acesteia şi cere demisia ministrului, cu doar câteva zile înainte de votul decisiv pentru aderarea României la spaţiul Schengen. 

Potrivit PS News, Emilia Şercan ar fi confundat coeficientul de similitudine cu plagiatul. 

Iar faptul că lucrarea de doctorat a ministrului Bode nu este plagiată este confirmat de UBB Cluj, în raportul de similitudine. Conform lucrurilor stabilite de Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, lucrările de doctorat trebuie să aibă un raport de similitudine mai mic de 30%. În cazul lui Lucian Bode, acesta este de 18%. 

Raportul de similitudine a fost mereu public și reprezintă un document elaborat de specialiștii din mediul academic, care au decis că teza ministrului respectă toate criteriile. Coeficientul de similitudine NU reprezintă plagiat. 

Potrivit UBB, coeficientul de similitudine 1 reprezintă „procentul din text cu toate frazele similare descoperite de sistem în alte documente”. Coeficientul verifică mai mult limbajul folosit într-o lucrare, pentru că două persoane pot avea câteva cuvinte similare într-un text, însă idei diferite. Plagiatul este o altă discuție, nu are nicio legătură cu coeficientul de similitudine, și este stabilit în urma unei analize a specialiștilor din domeniu, care verifică ideile, conceptele, ideologiile. 

Emilia Șercan nu a făcut decât să verifice cuvintele din teza de doctorat, adică similitudinea, nu plagiatul. O similitudine de 18,5% nu înseamnă plagiat și nu afectează integritatea ministrului, mai arată sursa citată.

În final, rezoluţia conducătorului de doctorat cu privire la Raportul de Similitudine este dovadă în plus a faptului că lucrarea nu este plagiată. 

"Teza de doctorat nu conţine preluări neautorizate. După evaluarea tezei de doctorat, aceasta poate fi admisă pentru susţinerea publică", se arată în raport, aşa cum se vede şi mai jos. 

Bode, despre „plagiat”: Politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere:

Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% - adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,
Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale”, a scris, marți, Lucian Bode pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?