Motivul incredibil pentru care o femeie a înghițit 55 de baterii
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Medicii din Irlanda au scos 50 de baterii din intestinul și stomacul unei femei după ce aceasta le-a înghițit.

Medicii din Irlanda au scos 50 de baterii din intestinul și stomacul unei femei după ce aceasta le-a înghițit într-un aparent act de autovătămare deliberată.

Femeia, în vârstă de 66 de ani, a fost tratată la Spitalul Universitar St. Vincent din Dublin după ce a ingerat inițial un „număr necunoscut” de baterii cilindrice, potrivit unui raport al cazului, publicat joi (15 septembrie) în Irish Medical Journal.

O radiografie a dezvăluit o multitudine de baterii în abdomenul ei, deși, din fericire, niciuna nu părea să-i obstrucționeze tractul gastrointestinal (GI) și nicio baterie nu prezenta semne de deteriorare structurală.

Echipa de tratament a adoptat inițial o abordare „conservatoare”, ceea ce înseamnă că a observat pacientul îndeaproape pentru a vedea dacă și câte baterii ar trece singure prin tractul gastro-intestinal.

Într-o perioadă de o săptămână, cinci baterii au reușit să treacă, dar radiografiile efectuate în următoarele trei săptămâni au arătat că marea majoritate a bateriilor nu au reușit să continue să progreseze prin corpul ei. În acest moment, pacientul se confrunta cu dureri abdominale difuze.

Zeci de baterii în corpul femeii

Femeia a suferit apoi o laparotomie, în care chirurgii i-au făcut o incizie pentru a-i accesa cavitatea abdominală. Ei au descoperit că stomacul, tras în jos de greutatea bateriilor, s-a întins în zona de deasupra osului pubian.

Echipa a tăiat apoi o mică gaură în stomac și a scos 46 de baterii din organ; acestea au inclus atât baterii AA, cât și AAA.

Patru baterii suplimentare, blocate în colon, au fost „mulse” în rect și îndepărtate prin anus – acest lucru a adus numărul total de baterii ingerate la 55.

O ultimă scanare cu raze X a confirmat apoi că tractul gastro-intestinal al femeii era oficial fără baterii și a continuat să aibă o „recuperare fără evenimente”.

„Din câte știm, acest caz reprezintă cel mai mare număr raportat de baterii ingerate la un singur moment în timp”, au scris medicii în raportul lor de caz.

Cele mai multe cazuri de ingestie de baterii publicate în reviste medicale descriu cazuri în care un copil a înghițit baterii mici, tip buton, notează raportul. „Ingerarea deliberată a mai multor baterii AA mari ca formă de autovătămare deliberată este o situație neobișnuită”, au raportat medicii.

În aceste cazuri mai frecvente de ingerare a bateriilor pediatrice, bateriile pot trece uneori prin corpul unui copil fără a provoca daune. Dar dacă rămân blocate în gât, pot provoca răni grave și chiar pot pune viața în pericol, potrivit Spitalelor de Copii Benioff de la UCSF.

Acest lucru se datorează faptului că saliva pornește un curent electric în bateriile blocate, declanșând o reacție chimică care arde esofagul și poate duce la leziuni severe ale țesuturilor și sângerări.

Înghițirea bateriilor mai mari, cilindrice, poate prezenta, de asemenea, aceste pericole, precum și riscul de scurgeri de substanțe chimice din baterii și de obstrucție a tractului gastrointestinal, a raportat anterior Live Science.

„Potențialul bateriilor cilindrice de a duce la urgențe chirurgicale acute nu trebuie subestimat”, se arată în raportul de caz, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel