Motivul creșterii nivelului mărilor. Fenomen natural sau provocat de om?
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Creșterea nivelului mărilor din ultimii 120 de ani este un fenomen provocat de schimbarea climatică provocată de om, nu de variațiile orbitei Pământului, se arată într-un studiu.

Creșterea nivelului mărilor din ultimii 120 de ani este un fenomen provocat de schimbarea climatică provocată de om, nu de variațiile orbitei Pământului, se arată într-un studiu, conform Daily Mail.

În ultimii 66 de milioane de ani, Terra a suferit epoci de gheață, dar și condiții în care gheața a dispărut complet, amândouă situațiile fiind cauzate de proprietățile orbitale ale planetei. Cu toate acestea, ridicarea nivelului mărilor este un fenomen accentuat în ultimele decenii, amenințând multe orașe costale foarte populate cu inundarea până la finalul secolului.

Omul cauzează schimbare

Această consecință a emisiilor de gaze cu efect de seră amenință multe ecosisteme care ar putea genera daune extrem de costisitoare pentru infrastructură.

„Echipa noastră a arătat că istoria Pământului de glaciație este mai complexă decât se credea anterior", a spus autorul studiului, Kenneth Miller. „Chiar dacă nivelurile de dioxid de carbon au o influență importantă asupra perioadelor lipsite de gheață, mici variații ale orbitei Pământului au fost factorul dominant când venea vorba de volumul de gheață și schimbarea nivelurilor mării – până în timpurile noastre".

Comparațiile din studiu

În cercetarea lor, oamenii de știință au recreat istoria schimbării nivelului mării și glaciației de acum 66 de milioane de ani, adică de la dispariția dinozaurilor. Ei au comparat estimările nivelului mediu al apelor lumii, bazându-se pe date geochimice de la mare adâncime, cu înregistrările marginilor continentale.

Marginile continentale, care includ apele puțin adânci ale oceanelor, se pot extinde sute de kilometri de la coastă. Echipa a descoperit că perioadele de dispariție a ghețarilor, precum acum 17-13 milioane de ani, au avut loc când concentrațiile de gaze cu efect de seră erau apropiate de cele din ziua de astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel