Boris Johnson, moțiune de cenzură. Rezultat vot secret al deputaţilor conservatori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Boris Johnson, emoții la moțiunea de cenzură: A început votul secret al deputaţilor conservatori - Foto Agerpres
Boris Johnson, emoții la moțiunea de cenzură: A început votul secret al deputaţilor conservatori - Foto Agerpres
Deputaţii conservatori britanici au votat luni seara pentru a decide dacă vor sau nu destituirea premierului Boris Johnson din funcţie, a cărui poziţie a fost şubrezită de scandalul 'partygate', transmite AFP. 

Update

Boris Johnson a obţinut votul de încredere al Partidului Conservator şi va rămâne în funcţie.

Johnson a obţinut 211 voturi favorabile şi 148 de voturi împotrivă în rândul deputaţilor Partidului Conservator, astfel că rămâne preşedinte al formaţiunii politice şi prim-ministru.


"Pot raporta că au fost depuse în total 359 de buletine de vot (...), iar voturile în favoarea menţinerii încrederii în liderul Boris Johnson au fost 211, iar împotrivă au fost 148 de voturi. Prin urmare, pot anunţa că partidul are încredere în premier", a anunţat luni seară sir Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 din Partidul Conservator.

Rezultatul, mai slab decât cel obţinut în 2018 de premierul Theresa May

Rezultatul este mai slab decât cel obţinut în 2018 de premierul Theresa May, notează postul de televiziune Sky News.
Moţiunea de cenzură nu s-a referit doar la petrecerile din pandemie, ci şi la efectele Brexit şi la politicile generale ale Guvernului, a afirmat, înaintea votului, un politician conservator.

"Nu este vorba doar de scandalul referitor la petreceri. Sunt problemele centrale, inclusiv cele în materie de azil şi imigraţie, încălcarea Protocolului Brexit în Irlanda de Nord", a declarat deputatul conservator Jesse Norman.

"Este necesară o nouă conducere a Partidului Conservator, o forţă unificatoare şi pozitivă", subliniase Norman, denunţând inclusiv "centralizarea puterii" la Downing Street.

Știrea inițială

Deputaţii conservatori britanici au început să voteze luni seara pentru a decide dacă vor sau nu destituirea premierului Boris Johnson din funcţie, a cărui poziţie a fost şubrezită de scandalul 'partygate', potrivit AFP. 

Început la ora locală 18:00 (17:00 GMT), scrutinul, cu uşile şi prin vot secret, se va derula până la ora locală 20:00 (19:00 GMT), iar rezultatul este aşteptat spre ora locală 21:00 (20:00 GMT). Pentru a rămâne în funcţie, Boris Johnson trebuie să obţină încrederea majorităţii celor 359 de deputaţi conservatori.

Cel puţin 145 de deputaţi conservatori britanici îşi exprimaseră public susţinerea pentru premierul Boris Johnson înainte de începerea votării moţiunii de cenzură, conform unei numărări efectuate de Reuters.

Vot secret. Emoții pentru Boris Johnson

Şeful guvernului, a cărui autoritate este contestată în urma scandalului public declanşat de 'partygate', trebuie să primească cel puţin 180 de voturi din partea celor 359 de deputaţi conservatori pentru a se menţine în funcţie. Întrucât scrutinul are loc prin vot secret, nimic nu garantează că deputaţii care au luat poziţie înaintea procedurii vor vota în acord cu declaraţiile lor publice. 

Citește și - ”Bețiile și bătăile din Partygate” îl urmăresc pe Boris Johnson. Creşte numărul parlamentarilor conservatori ce se delimitează de el. I s-a cerut demisia

Un parlamentar britanic conservator şi-a anunţat la sfârșitul lunii mai demisia din postul de consilier al ministrului de interne Priti Patel, denunţând cultura toxică de la Downing Street semnalată de raportul administrativ despre petrecerile desfăşurate la reşedinţa premierului Boris Johnson în timpul restricţiilor din pandemie, relatează Reuters şi DPA. 

Respectivul parlamentar, Paul Holmes, s-a declarat şocat şi indignat de dezvăluirile din raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray şi publicat miercuri. Documentul detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmpla la Downing Street în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.

Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu...

Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite, remarcă CNN după lectura raportului.

Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari, aşadar aceştia din urmă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură, notează în raport Sue Gray.

Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat, şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se concentra asupra priorităţilor britanicilor, menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

Vorbind în faţa presei în timpul unei vizite în oraşul Stockton-on-Tees, şeful guvernului s-a arătat încă o dată încrezător că are în continuare suficient sprijin în interiorul propriului partid pentru a rămâne în funcţie.

Cred că am dat unele răspunsuri destul de bogate şi detaliate alaltăieri în Camera Comunelor şi în conferinţa de presă care a urmat, a spus Johnson în faţa presei.

Johnson a ocolit răspunsurile la întrebările despre modul în care a tolerat situaţii în care la acele petreceri...

În pofida insistenţelor reporterilor, mai departe el a ocolit răspunsurile la întrebările despre modul în care a tolerat situaţii în care la acele petreceri din timpul lockdown-ului membri ai personalului său s-au îmbătat, au ajuns la altercaţii între ei şi au avut un comportament abuziv faţă de personalul de securitate şi de curăţenie de la Downing Street, informaţii regăsite în raport. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel