Data publicării:
Mostre cu biocid la capul mortului! Au luat-o razna?
Scandalul Hexi Pharma cutremură societatea românească. Implicațiile sunt extrem de grave: vieți pierdute, suferințe care puteau fi evitate, jaf din banii Sănătății. Timp de 20 de ani, nu s-au controlat dezinfectanți de care depindea supraviețuirea unor oameni vii. Nu s-au păstrat mostre de biocid folosit în sălile de chirurgie, nu s-au efectuat teste, s-a mers pe încredere.
După ce a fost detonată bomba, autoritățile sar în cealaltă extremă, cu riscul de a se umple de ridicol.
”Soluţiile folosite la conservarea cadavrului, dar şi cele pentru îmbălsămare, trebuie să fie din cateoria biocidelor, avizate şi autorizate”, se arată într-un proiect de HG, publicat de Ministerul Sănătății. Corect, așa și trebuie, nimic de comentat.
Ce urmează este halucinant:
”În cazul înhumării, eşantioane din aceste substanţe în flacoane din material plastic de minim 10 ml, etichetate, se vor pune alături de defunct în sicriu."
Probabil, BOR, confruntată și așa cu destule critici, n-o să se amestece. Dar ce te faci dacă, din motive religioase, unele persoane nu vor să accepte ca defunctul să aibă la cap flacoane de plastic, etichetate, așa cum alții refuză transfuziile?
De ce nu se face controlul pe pământ, la firmele de pompe funebre, ci sub pământ, la cimitir? Va veni inspecția de la DSP și va dezgropa morții, să caute sticluțele de 10 mililitri? Prin sondaj, sau după ce apar nemulțumiri? Cine face reclamația? La aceste întrebări, proiectul de hotărâre, care va purta în final semnătura premierului, nu dă răspuns. Probabil, reglementarea domeniului va necesita încă un ordin de ministru. Eforturile guvernului nu sunt în zadar: poate speranța de viață rămâne pe ultimul loc, dar morții bine conservați rezistă timp mai îndelungat dacă au la cap mostre de biocide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
biocid
bor
decedat
dsp
hotarare guvern
inspectia
morti
mostre
pompe funebre