Moscova, VETO la ONU: Blochează o anchetă importantă
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Rusia a blocat marți prin veto un proiect de rezoluție prezentat de Statele Unite ale Americii în Consiliului de Securitate al ONU care viza prelungirea cu un an a anchetei privind utilizarea de arme chimice în Siria, relatează AFP.

Aceasta este a noua oară când Moscova și-a folosit dreptul de veto pentru a-și proteja aliatul sirian.

Rusia s-a opus reînnoirii mandatului experților ONU și ai OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) însărcinați cu ancheta privind utilizarea de arme chimice în Siria. Mandatul acestora expiră pe 18 noiembrie.

Experții urmează să prezinte joi, 26 octombrie, în Consiliul de Securitate al ONU un raport privind atacul cu gaz sarin comis pe 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraș din nordul Siriei, soldat cu peste 80 de morți, între care numeroși copii și femei.

După blocarea rezoluției prin veto de către Rusia, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Moscova că se află din nou 'de partea dictatorilor și a teroriștilor care folosesc aceste arme'.

'Rusia a demonstrat încă o dată că va face tot posibilul pentru a se asigura că regimul barbar (al președintelui sirian Bashar al-)Assad nu va plăti niciodată pentru utilizarea substanțelor chimice ca arme', a adăugat ea.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat la rândul său Statele Unite și aliații săi că au cerut un vot cu scopul de a 'arăta cu degetul și de a dezonora Rusia' și a afirmat că 'lipsa dovezilor' în ancheta asupra incidentului de la Khan Sheikhun este 'ridicolă', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel