Moscova salută medierea Emiratelor Arabe Unite pentru a debloca impasul negocierilor cu Kievul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Pentru Moscova, mediatorul trebuie ”să fie conștient de obiectivele pe care Rusia intenționează să le atingă prin operațiunea militară”.

Rusia consideră Emiratele Arabe Unite un partener de încredere și salută orice rol de mediere jucat de Abu Dhabi sau alte țări pentru a ieși din impas în negocierile cu Ucraina, relatează Agenzia Nova.

Acest lucru a  fost declarat de către o sursă diplomatică rusă pentru ziarul panarab, ”Asharq al Awsat”,  în urma știrilor vehiculate despre o întâlnire între oficiali ruși și ucraineni găzduită pe 17 noiembrie anul trecut de Emirate, menită să discute un posibil schimb de prizonieri care ar fi legat de o reluare a exporturilor rusești de amoniac, care merg în Asia și Africa, printr-o conductă ucraineană.

Pentru Moscova, mediatorul trebuie ”să fie conștient de obiectivele pe care Rusia intenționează să le atingă cu operațiunea militară și de faptul că a încercat timp de opt ani să ajungă la formulări acceptabile prin implementarea acordurilor de la Minsk, înainte de a fi obligată să lanseze o operațiune militară al cărui obiectiv principal este să ajute populația din Donbass”, a adăugat sursa, referindu-se și la preocupările Rusiei în ceea ce privește securitatea națională și ”pericolele expansiunii NATO la granițe”.

”Emiratele Arabe Unite înțeleg aceste preocupări și Moscova a declarat că este dispusă să evalueze propunerea de mediere”, a spus sursa, potrivit căreia, chiar și anterior, Abu Dhabi s-a oferit drept mediator pentru deschiderea canalelor de dialog.

Între timp, Reprezentantul Permanent al Emiratelor la ONU, Lana Nusseibeh, a declarat că țara din Golf a făcut apel la părțile implicate în criza din Ucraina pentru relaxarea spiralei violenței și pentru dialog încă de la început, ”și a sprijinit toate inițiativele diplomatice în acest sens”.

”Emiratele cred cu fermitate că diplomația este încă singura modalitate de a pune capăt crizei”, a spus Nusseibeh, conform rapoartelor agenției de presă a Emiratelor, ”Wam”, precizând că Abu Dhabi împărtășește ”preocupările profunde ale comunității internaționale pentru repercusiunile situația actuală a civililor din interiorul și din afara Ucrainei și asupra păcii, securității și stabilității regionale și internaționale”.

Citește și: 

Discuții între SUA și Rusia privind negocierile cu Kiev. Kremlinul, prima reacție

Afirmațiile președintelui Comitetului Șefilor de Stat Major al forțelor armate americane, Mark Milley, despre posibilitatea unor discuții de pace între Moscova și Kiev până la sfârșitul anului, nu înseamnă că Federația Rusă și Statele Unite sunt în contact pe această temă, a spus secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, scrie Interfax.

"Nu asta înseamnă", a spus el reporterilor, răspunzând la o întrebare conexă.

La începutul lunii noiembrie, președintele Șefilor de Stat Major din SUA, Mark Milley, a spus că o victorie ucraineană nu poate fi obținută militar și că iarna ar putea oferi o oportunitate de a începe negocierile cu Rusia.

Acordul de pace pe care l-a primit Vladimir Putin, scurs în presă. Ce garanta Ucraina pentru încetarea războiului

În ajunul summitului G20, una dintre țările intermediare aflate în comunicare atât cu Rusia, cât și cu Ucraina i-ar fi înmânat președintelui rus Vladimir Putin cadrul pentru un posibil "acord" pentru negocieri directe, scrie Pravda, citând surse din serviciile secrete americane.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel