Data publicării:

Moscova, prin principalul său propagandist, Vladimir Soloviov, agită spiritele la Comrat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Brigada cu destinaţie specială 'Fulger' a poliţiei moldovene a demarat joi la Comrat, centrul administrativ al regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, o serie de exerciţii tactice, despre care autorităţile moldovene spun că le organizează cu regularitate în zonă, dar evenimentul a fost imediat speculat de propaganda Kremlinului, conform Deschide.md.

Propagandistul nr.1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile de la Chişinău au trimis brigada cu destinaţie specială 'Fulger' în regiunea autonomă Găgăuzia 'pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale', conform media citate.

În postarea sa, Soloviov susţine, citând canale Telegram din Găgăuzia, că 'serviciul de presă al Ministerului de Interne moldovean nu a comunicat' despre planificarea unor astfel de exerciţii în Găgăuzia. Mai departe, el afirmă, referindu-se la aceleaşi surse găgăuze, că de fapt ar fi vorba despre 'înăbuşirea unor proteste antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni'. În acest sens, Soloviov citează un canal de Telegram din Găgăuzia care sprijină agresiunea rusă în Ucraina şi aşteaptă ca forţele ruse să ajungă cât mai repede la graniţele Republicii Moldova, notează Deschide.md.

Printre sursele 'de încredere' la care se referă propagandistul Kremlinului figurează Pridnestrovie online, publicaţie din Transnistria, şi Gagauznews, care a fost blocată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău după declanşarea invaziei ruse în Ucraina pentru răspândirea de informaţii ce incită la ură şi război.

În acest context, Pridnestrovie online scrie că 'conducerea (moldoveană) se teme că situaţia va scăpa de sub control, aşa că a luat decizia să trimită trupe speciale în regiune'.

Pe fondul manipulărilor diseminate de unele media regionale, dar şi direct de canale de la Moscova, poliţia Republicii Moldova a ţinut să vină cu o precizare despre prezenţa brigadei 'Fulger' la Comrat.

'Cu referire la informaţiile care circulă în mediul online despre aplicaţiile efectuate de Brigada de poliţie cu destinaţie specială 'Fulger' a IGP la Comrat, precizăm că este vorba despre nişte exerciţii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reacţie şi de intervenţie a angajaţilor', menţionează poliţia moldoveană într-un comunicat postat pe contul său Telegram.

'Acest tip de exerciţii vor avea loc pe întreg teritoriul ţării. Rugăm cetăţenii să se informeze din surse sigure şi să-şi păstreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc în permanenţă', potrivit textului, citat de Radio Chişinău.

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după 24 februarie pentru limitarea propagării dezinformării ruse în media din Republica Moldova pe fondul campaniei sale militare în Ucraina. Cel mai recent, la 13 august, Ministerul rus de Externe a denunţat 'degradarea' situaţiei presei în Republica Moldova şi a cerut autorităţilor moldovene să-şi revizuiască politica în raport cu drepturile şi libertăţile populaţiei, conform Deschide.md.

Regiunea autonomă Găgăuzia menţine relaţii strânse cu Rusia. La un referendum controversat din 2014, 98,47% dintre participanţi s-au pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la fosta Uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan. În 2008, Adunarea Populară (parlamentul local) a sprijinit decizia Rusiei de a recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud - două provincii secesioniste ale Georgiei - ca republici independente, potrivit media de peste Prut, notează Agerpres.

Procuratura Republicii Moldova a ridicat banii găsiţi în timpul percheziţiilor la locuinţa lui Dodon şi a familiei sale

Procuratura Republicii Moldova a anunţat ridicarea fondurilor găsite în timpul percheziţiilor la locuinţa fostului preşedinte moldovean, Igor Dodon, a mamei acestuia şi a altor rude, în valoare totală de 111.500 de dolari, pentru eventuala confiscare a acestora.

"Vă informăm că, în cadrul cauzei penale în care este vizat fostul şef al statului, la demersul Procuraturii Anticorupţie, au fost puse sub sechestru şi ridicate mai multe mijloace băneşti. Cu autorizarea judecătorilor s-a aplicat sechestrul fondurilor pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în valoare totală de 2.145.000 lei (circa 111.500 de dolari)" - se arată în comunicatul publicat, miercuri, pe site-ul Procuraturii. Anterior, Procuratura Republicii Moldova a anunţat şi sechestrarea unui teren şi a locuinţei fostului preşedinte moldovean, plus a altor terenuri şi imobile, precum şi maşini. Reprezentanţii procuraturii au mai raportat despre bani găsiţi în timpul percheziţiilor în casa lui Dodon, a mamei sale şi a altor rude în luna mai.

Fostul preşedinte a fost reţinut la sfârşitul lunii mai şi i-au fost aduse acuzaţii de îmbogăţire ilicită, corupţie, finanţare ilegală a partidului şi trădare. Igor Dodon a declarat că se consideră nevinovat şi că Procuratura nu are nicio dovadă pentru toate acuzaţiile care îi sunt aduse. Potrivit afirmaţiilor acestuia, dosarele împotriva lui au fost deschise din motive politice, la îndrumarea actualului preşedinte, Maia Sandu, pentru a slăbi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), cel mai mare partid din opoziţie, pe care l-a condus anterior. Procurorii au cerut arestarea lui Dodon, însă instanţa s-a limitat la arest la domiciliu. Soţia sa a fost acuzată de complicitate la îmbogăţire ilicită, i s-a interzis să părăsească ţara, iar în acest caz a fost arestat şi fratele acesteia. Amintim că, în 2021, Dodon a părăsit postul de lider al Partidului Socialiştilor, de opoziţie, şi a venit la conducerea Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel