Moscova efectuează atacuri cu rachete de tip terorist. Bursa cerealelor, ținta lui Putin
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial a negat.  Zaharova: Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară
Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial a negat. Zaharova: Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară
Rușii au atacat de două ori cu rachete orașul port Odesa, după semnarea acordului cu Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite, pentru reluarea exportului de cereale prin Marea Neagră. Ce urmărește Vladimir Putin cu aceste atacuri?

Rusia poate viza trei obiective, cu aceste atacuri criminale. Când prima lovitură asupra portului Odesa a venit la o zi după semnarea acordului cu Ucraina, te-ai fi putut gândi la o acțiune de imagine. Așa cinic cum îl știm pe liderul rus, cu riscul de a sacrifica vieți omenești, putea lua în calcul o manevră care să vizeze mai degrabă publicul intern. Mai ales că, în plan internațional, imaginea sa e compromisă iremediabil. În Rusia, însă, se adresează susținătorilor săi, în sensul de a-și arăta mușchii, într-un exercițiu de propagandă, ca să nu poată spune cineva că a cedat, că a făcut un pas înapoi.

Chiar și a doua lovitură se putea interpreta astfel, ca un răspuns la decizia Uniunii Europene de a extinde cu șase luni perioada sancțiunilor, în domeniul energiei. Nu ne putem limita însă la această ipoteză.

Loviturile nu au valoare militară

Experții militari au arătat de la început că loviturile respective nu au valoare operațională,  nu pot afecta capacitatea de apărare a ucrainienilor. Ministerul apărării din Marea Britanie a și anunțat oficial că nu există „niciun indiciu” că în portul Odesa s-ar fi aflat pe 23 iulie o navă militară ucraineană și o instalație de rachete, contrazicând afirmațiile Kremlinului care pretinde că ar fi avut ținte militare.

Repetarea acestor atacuri cu rachete arată o mișcare strategică a Moscovei, pe două planuri. Ca să fie limpede, aceste lovituri cu rachete sunt o formă de terorism de stat. Nu sunt diferențe între actele grupărilor teroriste, care ucid la întâmplare civili, pentru a crea panică, pentru a afecta economia și a slăbi încrederea în societate și aceste lovituri cu rachete asupra unor ținte civile.  

Care să fie obiectivele Rusiei?

Așa cum grupările teroriste se finanțează  prin operațiunile lor criminale, regimul lui Putin vrea să-și crească încasările, să acumuleze valută. După semnarea acordului, prețul grâului a scăzut, pe marile burse de cereale,  la niveluri precedente invaziei ilegale și ilegitime declanșate de Putin. Ori, nu doar Ucraina exportă cereale, ci și Rusia. Atacarea de către armata rusă a  portului Odesa, prin care urma să fie reluat exportul Ucrainei, poate viza menținerea ridicată a prețului cerealelor, este deci un act criminal care urmărește să crească încasările Moscovei.

Rusia, prin tot ce întreprinde, urmărește să facă mai dificil și mai scump transportul pe Marea Neagră: costuri de asigurare mai mari, , trasee mai lungi și costuri de operare mai mari, fiindcă este aglomerație în porturile din România și Bulgaria, unde navele așteaptă mai mult.

După scufundarea crucișătorului Moscova, flota rusească s-a retras la adăpost, la distanță de bateriile de rachete ucrainiene, dar menține presiunea în zonă prin aceste atacuri teroriste. Care, evident, au și scopul de a slăbi rezistența regimului de la Kiev, prin înspăimântarea populației, care poate oricând să cadă victimă tirurilor asupra clădirilor civile sau a instalațiilor portuare.

Două atacuri asupra portului Odesa într-o săptămână

Primul atac rusesc cu rachete asupra portului Odesa a avut loc la o zi după ce Rusia a semnat un acord cu Ucraina, ONU și Turcia pentru reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De la începutul invaziei rusești în  Ucraina porturile ucrainene au fost blocate de flota militară rusă. Acordul încheiat la Istanbul, pe 22 iulie, urmărea evitarea unei crize alimentare la nivel global, care afectează în primul rând țările mai sărace din Africa și Asia.

Al doilea atac a venit la o zi după ce Uniunea Europeană a decis să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până în luna ianuarie a anului viitor.  Decizia, adoptată de miniștrii UE din domeniul energiei, extinde sancțiunile impuse după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel