Data publicării:

Moscova a declarat stare de urgență: Ucraina a atacat un convoi rusesc în Kursk

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de ELG21
Foto: Pixabay, de ELG21
Armata ucraineană prezentă pe teritoriul Rusiei a determinat Moscova să anunțe stare de urgență federală.

Forțele ucrainene au organizat o ambuscadă nocturnă asupra unui convoi rusesc la 40 de kilometri de graniță în provincia rusă Kursk, în timp ce Kremlinul a declarat stare de urgență federală și a afirmat că transferă forțe suplimentare pentru a încerca să stingă o incursiune de patru zile care i-a afectat grav credibilitatea.

O înregistrare video difuzată de bloggeri militari ruși a arătat un convoi distrus, cu cadavre abia vizibile în interiorul unor camioane, pe autostrada E38 est-vest la Oktyabrskoe, o locație mult mai adâncă în interiorul Rusiei decât orice luptă confirmată anterior de când forțele ucrainene au trecut granița marți.

Comentatorii au declarat că atacul, care amintește de atacurile ucrainene asupra trupelor ruse care asediau Kievul în primele săptămâni ale războiului, a demonstrat o strategie eficientă de lovitură și fugă, însă incursiunea a părut să atragă un răspuns tot mai puternic din partea Kremlinului, iar rezultatul său general rămâne profund incert.

Moscova a declarat stare de urgență federală 

Ministerul rus al Apărării a declarat la prânz că a transferat rezerve militare în regiunea Kursk, potrivit agenției de presă Interfax, inclusiv rachete Grad, artilerie și tancuri. O înregistrare video difuzată de Zvezda, presa militară oficială rusă, a arătat un convoi de camioane care transporta vehicule blindate pe o autostradă.

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a spus că Moscova a declarat stare de urgență federală dimineața și i-a îndemnat pe locuitori să "rămână calmi și să-și păstreze spiritul de luptă, să se sprijine reciproc, să nu cedeze panicii și deznădejdii". Până în prezent, 3.000 de civili ruși au fost evacuați din calea luptelor.

Între timp, 10 ucraineni au fost uciși și 35 răniți după ce o rachetă rusească a lovit un supermarket în timpul zilei în orașul ucrainean Kostiantynivka, la aproximativ 12 km de linia frontului de est din Donețk. "Teroriștii ruși au lovit un supermarket obișnuit și un oficiu poștal. Sunt oameni sub dărâmături", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraina a cucerit vestul orașului Sudzha, la 10 km de graniță, și a înaintat pe trei drumuri

Ucraina a reușit să treacă marți dimineață printr-o graniță de la Kursk cu câteva sute de soldați, potrivit Rusiei. Forțele ucrainene s-au angajat într-un război de manevră rapid, un tip de luptă rar văzut în timpul războiului din Ucraina, care a fost în mare parte dominat de tranșee fortificate și minerit greu, împiedicând pătrunderile.

Luptele rapide și sursele limitate de informații aduc o ecuație în care este greu să fii sigur unde se află linia frontului în sector. Spre deosebire de contraofensiva eșuată din vara anului trecut, armata ucraineană nu a lansat videoclipuri triumfătoare cu capturarea satelor mici care oferă indicii inamicului.

Bloggerii militari semi-independenți ai Rusiei, principala sursă de informații despre incursiune, afirmă că Ucraina a cucerit vestul orașului Sudzha, la 10 km de graniță, și a înaintat pe trei drumuri spre nord-est, nord și nord-vest de oraș, inclusiv acolo unde se află o cale ferată și probabil o rută de aprovizionare spre orașul rus Belgorod din est.

SUA susțin ambuscadele ucrainene pe teritoriul Federației Ruse

Rybar, un blogger militar rus, a declarat că tactica Ucrainei a fost de a-și folosi vehiculele blindate pentru a se îndrepta spre pozițiile rusești și de a folosi o treime dintre acestea pentru a lega apărătorii, în timp ce restul "o ocoleau, intrau în așezările din apropiere și pregăteau ambuscade". Ca urmare, controlul Kievului asupra teritoriului în care opera era limitat, a declarat bloggerul și comentatorul.

Liderii Ucrainei au evitat în mare măsură să comenteze atacul, prima dată când forțele armate regulate ale țării lor au trecut granița internațională, deși joi seara Zelenski a făcut aluzie la evoluții.

"Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut", a spus el în discursul său de seară. Dar intențiile Ucrainei rămân neclare pe măsură ce lupta se desfășoară.

Hanna Shelest, membru senior al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene, a declarat că Ucraina a recâștigat o parte din inițiativă prin atacul surpriză și că acesta a avut "un efect psihologic prin faptul că a slăbit imaginea lui Vladimir Putin ca un președinte puternic care își protejează propriul popor".

John Foreman, fost oficial britanic al apărării la Moscova și Kiev, a declarat că, în opinia sa, operațiunea Kursk "nu este lipsită de riscuri strategice", deoarece ar putea, de asemenea, să deturneze resursele ucrainene mai rare de la liniile de front deja lungi. "Nu cunoaștem unitățile ucrainene implicate, forța lor, logistica sau sprijinul aviatic și de luptă. Până acum, câștigurile teritoriale sunt modeste", a adăugat el.

Atacurile din interiorul Rusiei au fost considerate dificile din punct de vedere politic pentru Ucraina. Aliații occidentali ai Ucrainei, în frunte cu SUA, au refuzat să permită ca arme occidentale foarte puternice să fie folosite pentru a lovi în interiorul granițelor Rusiei recunoscute la nivel internațional, de teama unei escaladări mai ample. Cu toate acestea, în această săptămână, Casa Albă a fost relativ solidară, ceea ce, potrivit lui Shelest, ar fi o ușurare pentru liderii ucraineni.

În aprilie, SUA a criticat public Ucraina pentru că a vizat rafinăriile de petrol rusești, temându-se de impactul asupra prețurilor la energie și a inflației. Dar joi, Sabrina Singh, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că incursiunea Ucrainei în Rusia a fost "în concordanță cu politica noastră", deși a rămas valabil și faptul că "nu sprijinim atacurile cu rază lungă de acțiune" în Rusia. Singh a refuzat să definească ce se înțelege prin atacuri cu rază lungă de acțiune, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel